giovedì 2 febbraio 2017

MTC n.62 - ako nemaju hleb, imaju macaron...



Danas dragi moji prijatelji nema recepta, za sledeci recept ce biti vremena..dolazi  za nekoliko dana.
Danas hocu da vam predstavim MTC, najludji community na svetu ! MTChallenge je grupa blogera (oko 150) koja vec sestu godinu igra tako sto svakog meseca cela community kuva ono sto je pobednik prethodnog kruga odredio.
Ne radi se o jednostavnom receptu koga treba reprodukovati nego o receptu kome treba, po odredjenim pravilima, dati nesto sopstvenog, autenticnog. Ne radi se ni o obicnom receptu nego o receptu koji u sebi nosi tehnicke elemente  koji mogu da budu podstrek da se ili nauci nesto novo ili da se utvrdi nesto sto mislimo da znamo a mozda gresimo. Redakcija MTC (stvar je ozbiljna iako uopste tako ne deluje ali u tome i jeste car) svakog meseca obogacuje arhiv tekstovima koji objasnjavaju pojedine postupke kao i kulturne aspekte vezane za temu meseca a preko rubrike “direktna veza” mogu da se postavljaju sva pitanja koja padnu na pamet vezana za zadatu temu. MTC je jedna vrsta skole kuvanja. MTC je pre svega velika virtualna porodica ciji clanovi dele neizmernu ljubav prema kuvanju i svakog meseca se zajedno stavljaju na probu. Pobednicki recept biraju Alessandra koja je zacela ovu igru pre skoro 6 godina i pobednik prethodnog kruga…sta se dobija? Kakvo pitanje ! Naravno nista osim cestitki i obaveze da se sledeceg meseca bude svima na raspolaganju J ali bas to nista je ono sto svi najvise cenimo i volimo.
Sada dolazi ono najlepse…bilo bi divno i zeleli bi smo da community postane jos veca i da izadje van granica Itailje ! Mozete da nam se pridruzite i da ucestvujete u igri koja moze da postane most u izgradnji ne samo novih prijateljstava nego i aktivnosti  bilo koje vrste (dobro ne bas bilo koje eh…). Cekam vas, kao ambasador!

Ovaj interviju je poslednji januarski cija je tema bila Macaron, za redakciju MTC ga je vodila Alice DelRe.

MTC n. 62 - Ako nemaju hleb neka jedu macaron-e ! Istorija Marije Antoanete i kolaca sa bedemima…

Posle filma  Sofije Kopole svi je zamisljamo kao kapricioznu, senzualnu i spremnu da zagrize macaron.
Ali da li je Marija Antoaneta , mlada i nesrecna kraljica, zaista takva i bila? A pre svega: da li je zaista imala tu srecu da se zasladi ovim dragocenim kolacicima od badema?
Da bi smo to saznali, ponovo smo uznemirili Marinu Minelli koja nam je jos od vremena epizode sa picom priskocila u pomoc objasnivsi nam sta se sve dogadjalo iza scene u zivotu Margherite Savojske.

Marina, sta mozes da nam kazes o poreklu macaron-a ? Da li oni zaista poticu iz vremena Marije Antoanete?

Njihovo ime se pojavljuje vec  u tekstovima sredine XVII veka ali su bili potpuno drugaciji: radilo se o jednostavnim keksima od badema, belanaca i secera slicnim danasnjim puslicama koji nisu bili filovani.
Trag tih preteca danasnjih macaron-a je prisutan u kolacicima koji se zovu macaron di Montmorillon i nisu nista drugo nego keksi od bademovog testa i u onima iz Nancy-ja koji jako lice na puslice. Nancy je grad koji je zvanicno priznat kao njihova postojbina na osnovu legende koja kaze da su dve monahinje platile gostoprimstvo povelikom kolicinom ovih kolaca.

macaron di montomorillon.fotografija odavde.

macaron di nancy. fotografija ovde.

Iz kog razloga se bademi  ovako mnogo koriste u Francuskoj?

Katerina Medici je unela bademe u francusku kuhinju i poslasticarstvo zajedno sa mnogim drugim sastojcima koji su sledeca dva veka znacajno uticali na kuvare sa druge strane Alpa. U poslednje vreme se tezi  umanjivanju njeog znacaja u ovom polju ali je njena uloga kao i uloga kuvara njenog dvora izrazito velika i vazna i ne moze se negirati. Ona je donela bademe Francuskoj “u miraz”.

Izgleda da je i ime macaron, italijanskog porekla, da li je to tacno?

Apsolutno tacno. Naziv macaron proistice od italijanske reci maccheroni, koja se se u ono vreme odnosila na sveze testo,kao njoki. Ocigledno je da se maziv odnosi na oblik a ne na sastojke: Varenne, u njegovoj knjizi  Le cuisinier Francois naglasava da biskviti treba da budu “oblika makarona”.

Kako smo dospeli do macaron-a , aktera nase igre?

Onaj koji je univerzalno poznat, Ladurée – da bude jasno, je macaron de Paris…najcuveniji od svih ali samo jedan u nizu.  Pocinje da se pojavljuje tek krajem  XIX veka iako “sveta pisma” tvrde da je njihov pravi i jedini otac, onaj ko ih je prvi spojio dva po dva sa ganache-om, Pierre Desfontaines, unuk Louis-Ernest-a Ladurée-a negde oko 1930 godine. Fil sa cremom od putera je savremeniji…pojavljuje se tekposle II Svetskog Rata.



Koja je bila njihova uloga na dvoru Luja XVI i Marije Antoanete?

Ne zaboravimo da su banketi i slavlja bili srz na kojoj je pocivala  vladavina Luja XVI. Pocevsi od Luja XIV, Kralja Sunca, pa sve do tragicnog zavrsetka rezima posle Revolucije, vladari su boravili u Versaju, svetu za sebe, gde su za plemstvo bili organizovani  balovi,  cerimonie i sofisticirani banketi. Tako “zaposleni”  plemici su od potencijalnih buntovnika pretvarani u pitomu masu koja kralju i vladi nije postavljala preterane prepreke  u donosenju vaznih drzavnih odluka.
Nije bilo  sve samo u tome:  ucestvovanje u svakodnevnom zivotu kraljai kraljice za plemstvo je bila velika cast ali i obaveza. Kraljevi  privatni trenutci  su za dvorane bili satnica: Le Grand Couvert , glavni obrok kraljevskog  para,  bio je najvazniji trenutak  celog dana kome je plemstvo prisustvovalo kao radoznala i zahvalna publika.

grand couvert. fotografija ovde.

Na koji nacin je  Marija Antoaneta  ucestvovala na dvorskim cerimonijama ?

Oduvek je bila buntovnik i protivnik pravila sto od nje nije stvorilo najomiljeniju osobu na dvoru. Dok je trajao Le Grand Couvert  cesto nije ni doticala hranu a kamoli da je gutala kolace kao u filmu ! (iako jeizgleda bila veliki sladokusac).
Vaspitana na nemackom dvoru gde etiketa ne oduzima dah i ne uskracuje sponatanost bila je netrpeljiva prema versajskom cerimonijalu koji  je svaki trenutak svakodnevnice pretvarao u spektakl, u pozoriste gde je publika podrzavajuci monarhiju placala sopstvene privilegije.
Bila je suvise mlada da bi shvatila da, protiveci se tom sistemu,  okrnjuje i stavlja u sumnju autoritet i moc njenog  muza koji  joj se dosta tesko suprotstavljao.



Da li je ona zaista uspela da se suprotstavi  Versaju, tom “laznom svetu” ? Po koju cenu?

Njeno skloniste je bio Le Petit Trianon, kompleks  gradjevina i vrtova u okviru Versaja koji je postao njen posebni svet u koji niko nije mogao da udje. Volela je da se usami daleko od dvorske pozornice ali je to i skupo platila: aristokrati joj nisu oprostili sto im nije dozolila da joj se dive i osetivsi se odbacenim poceli su da je mrze.
U Versaju postoji turistici itinerer koji se zove Domaine de la Reine koji ukljucuje Mali Trianon sa vrtovima i fontanama. Posetioci, specijalno oni koji su videli  film Sofije Kopole, setajuci se mirnim stazama uzivaju razmisljajuci o mitu kraljice ciji sarm i posle proteklih vedova nastavlja da pleni .

le petit trianon.fotografija odavde.

Eto. Mariji Antoaneti  je Maison Ladurée 2014 posvetio macaron boje neba (Tiffany plavo kao sto bi neko rekao) sa neznim filom zamirisanim indijskim i kineskim cajevima, ruzinim laticama, agrumima i medom. Ko ne bi pozeleo da bude obelezen na ovaj nacin?

fotografija odavde.


5 commenti:

  1. Divna, divna priča! Hvala ti na trudu koji si uložila!
    Kad si me tagovala nisam ukapirala tj. primetila ovaj link al' dobro je da ukapirah. Podeliću možda ima još takvih!

    Mariju Antonetu gledam sad malo drugačijim očima, žao mi je što nisam gledal film, potražiću ga obavezno!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Nema na čemu Vesna 😊 meni je to zadovoljstvo iako neki put moram da peskocim jer je potrebno puno vremena, to i sama pretpostavljaš. U sajtu ih ima puno ali ja cu od sada poceti da prevodim ovakve...hval tebi puno ! Čujemo se...

      Elimina
    2. Imaš li Viber? Mogle baš da se čujemo!

      Elimina
  2. Znam za vezu makarona i makaronsa, čitala sam skoro o tome u nekoj knjizi. Italijanska kuhinja je značajno uticala na francusku, posebno kad su u pitanju slatkiši. Gledala sam i film o Mariji Antoaneti, i shvatila sam da je istorija prema njoj bila nemilosrdna. Čak i sama uspešno pravim makaronse. Ipak, naučila sam neke nove interesantne stvari čitajući ovaj tekst.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. To je od svega najbitnije ! A znam ja da tebe sve to jako interesuje i da tome posvecujes dosta vremena...hvala Ivana !

      Elimina