martedì 14 gennaio 2014

Torta all'arancia...il Portogallo




E’ passato un po’ di tempo da quando ho fatto il viaggio in Portogallo ma non riuscivo a trovare un modo giusto per scriverci due righe, mettere qualche foto sul blog. Non volevo accompagnare le foto di un viaggio che mi è rimasto nel profondo del cuore con una ricetta banale...non che il baccalà sia una cosa banale, anzi...mi piace tantissimo
e dicono che nella cucina Portoghese ci siano tante ricette con il baccalà quanti sono i giorni dell’anno ! Aspettavo  una cosa non immediatamente associabile al Portogallo, una ricetta buona, semplice ma particolare..proprio come questo meraviglioso paese lontano da tutti e girato verso l’oceano. Un paese senza fronzoli, autentico, semplice...un paese antico ma non provinciale e in un certo senso dimenticato. Un paese che rappresenta tutti i nostri genitori, zii e nonni come erano prima. Un paese dove non si urla ma si parla sottovoce, non un paese di “amiconi” che ti danno le pacche sulle spalle ma un paese di gente discreta che ti rivolge un sorriso se sei tu a farlo per primo. Un paese un po’ sottovalutato per via della sua storica inadeguatezza. Un paese dove il tempo pare si sia fermato, dove le piazzette dei paesini del Alantejo sembrano le piazzette del entroterra calabrese con i tavolini  del bar dove gli anziani sono seduti osservando i passanti oppure giocano a carte...e non si vede una donna !! Un paese raccontato da Tabucchi, filmato da Wenders, cantato da Fossati...un paese che offre al viaggiatore l’opportunità di scoprire piano piano la sua magnifica lentezza.











A Porto abbiamo trovato un B&B carinissimo e ve lo consiglio. E' gestito da tre ragazzi simpaticissimi e disponibilissimi. Si trova a 15 minuti a piedi dalla zona portuale ma se avete la macchina è molto più comodo stare un pò fuori senza dover impazzire per parcheggiare. Il B&B lo potete vedere qui
I ragazzi del B&B ci hanno consigliato questa trattoria frequentata dalla gente del posto....si  mangia bene, atmosfera è carina, non è un posto per turisti e si spende poco. Potete verificare qui

U Portu smo pronasli ovaj B&B koji vam od srca preporucujem. Drze ga troje mladih ljudi,jako su simpaticni i gostoljubivi. Nalazi se na 15 minuta peske od luke sto je jako zgodno ukoliko imate kola pa ne mrate da ludite oko parkiranja istih. Evo ga B&B ovde
U B&B -u su nam preporucili ovaj restorancic gde se dobro jede i ne kosta mnogo, nije za turiste a atmosfera je onako bas lokalna..evo ga ovde





Una deviazione verso la valle del fiume Douro (fa parte del patrimonio del UNESCO) per vedere i vigneti del vino che viene trasformato in Porto vale la pena fare. Un altro B&B da consigliare: sopra l'ansa del fiume con una vista magnifica in un posto perso nel nulla ma ospiti di una famiglia bellissima...una colazione da favole, la piscina nel giardino e degustazione del Porto - eccolo

Dva-tri dana da se posete vinogradi cije vino postaje Porto (pripadaju svetskoj kulturnoj bastini)...vredi. Jos jedan B&B koji preporucujem: iznad reke sa divnim pogledom, gosti jedne divne tradicionalne porodice...dorucak kao iz bajke, u basti bazen, degustacija vina koje oni proizvode - pogledajte ovde






Alentejo...la regione che confina con la spagna scendendo dall'altezza di Lisbona...meravigliosa e selvaggia ! In mezzo ai chilometri e chilometri di boschi di querce da sughero un monastero trasformato in B&B (quasi relais). Si fa colazione e volendo si cena pure in patio (sotto le stelle). Dateci un'acchiata qui

Alentejo...oblast koja se granici sa Spanijom i prostire se prema jugu od Lisabona...prelepa i divlja ! Usred kilometara i kilometara hrastovih suma manastir pretvoren u B&B...patio gde se ujutro doruckuje (ukoliko zvezda vec nije uveliko zapekla) a uvece se vecera pod zvezdama !
Pogledajte ovde






E come si fa a non finire con la splendida, romantica e affascinante Lisbona ? Con il nostro B&B proprio dietro al Castello con tutta Lisbona che si vede dalla finestra..l'abbiamo scoperto la prima volta che siamo finiti a Lisbona e ci siamo tornati tutte le volte succesive. L'unica pecca: tocca fare 4 piani di scale a piedi...ma così si digerisce meglio, no? Eccolo

I za kraj predivni, romanticni i sarmantni Lisabon...B&B u neposrednoj blizini tvrdjave sa cijeg prozora se prostire ceo Lisabon kao na dlanu...otkrili smo ga kada smo prvi put bili i svaki put smo se u njega vratili. Jedina mana je sto je na 4° spratu bez lifta, ali to je odlicna gimnastika, zar ne? Evo ga


Proslo je dosta vremena od kako sam se vratila iz Portugala i nikako nisam uspela da pronadjem pravi nacin da napisem par redova, da podelim sa vama par fotografija. Nisam htela da fotografije sa putovanja koje mi je ostalo duboko u srcu budu pracene nekim banalnim receptom...nije da je bakalar nesto banalno, naprotiv...ja ga obozavam i kazu da u portugalskoj kuhinji ima recepata sa bakalarom koliko ima dana u godini ! Cekala sam nesto sto nije trenutna asocijacija na Portugal, nesto dobro, jednostavno ali ipak posebno...posebno kao ova prelepa zemlja daleka od svega i okrenuta okeanu. Zemlja bez kicanjki, autenticna, jednostavna...starinska ali ne i provincijalna i u neku ruku zaboravljena. Zemlja koja predstavlja nase roditelje, tetke i tece, bake i deke kakvi su nekada bili. Zemlja gde se ne vice nego se govori tihim glasom, ne zemlja “drugara” koji ti tapsu po ramenu nego zemlja diskretnih ljudi koji se smeksaju tek kada im “dosljak” prvi uputi osmeh. Zemlja gde se vreme zaustavilo, gde u svakom mestascu postoji trg sa kafeom za cijim stolovima sede sedamdesetogodisnjaci i igraju karte posmatrajuci prolaznike  onako ispod oka a zene nijedne nema...na puskomet da se trazi ! Zemlja koju je Tabucchi opisao perom, Wenders kamerom a Ivano Fossati pesmom i muzikom...zemlja koja putniku daje mogucnost da polako i na miru otkrije njenu dragocenu i ocaravajucu uspavanost.





Torta all'arancia
(per uno stampo di 26 cm)

250  g di mandorle tritate
250 g di zucchero
6 uova
1 bustina di lievito per dolci
2 arance non tratate

Lavare molto bene le arance e cuocerle per mezz'ora circa nell'acqua (lasciandole intere). Scolarle bene, tagliarle a metà per accertarvi che non ci siano i semi, lasciarle raffreddare e frullarle. 
Montare le uova intere con lo zucchero, aggiungere le mandorle tritate e la bustina di lievito per dolci e la polpa frullata delle arance. Mescolare bene.
Rivestire lo stampo con la carta da forno (oppure imburrarla ed infarinarla) e versarvi il composto.
Cuocere nel forno precedentemente riscaldato a 180° (modalità statica) per 40 minuti circa.

 

 

Torta sa pomorandzom
(za modlu siroku 26 cm)

250 gr mlevenih i blansiranih badema
(eventualno neprzeni lesnik ali nikako orah)
250 gr secera
6 jaja
1 kesica praska za pecivo
2 neprskane pomorandze

Dobro oprati pomorandze i kuvati ih u vodi otprilike pola sata (ostaviti ih cele). Izvaditi ih iz vode, raseci na pola i izvaditi eventualne koscice i ostaviti malo da se ocede i ohlade. Izmiksovati ih u blenderu.
Umutiti jaja sa secerom, dodati mleveni badem, prasak za pecivo i mlevene pomorandze. Dobro promesati.
Obloziti modlu papirom za pecenje ili jednostavno premazati puterom i pobrasniti i sipati masu.
Peci u rerni koja je prethodno zagrejana  na 180° (bez ventilatora) oko 40 minuta.





31 commenti:

  1. Uzivala sam u fotgrafijama. Napisala si malo, a opet rekla puno o Portugalu. :)
    Tortica je divna. Jednostavna, a verujem i jako ukusna. Pravila sam nesto slicno, Pomoravkin je recept, samo sto ide manje jaja i zaliva se sirupom od narandze. Jako fino u svakom slucaju. :)

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    1. U poslednje vreme se sve vise okrecem jednostavnim kolacima...valjda godine ! U stvari ja nikada nisam bila neki preterani ljubitelj slatkog tako da preterano komplikovane kolace ne mogu da jedem posle rucka...to ne znaci da za uzinu ne mogu da pojedem neki Sacher!
      Portugal je divan i recima ga je zaista tesko opisati.
      Dobro dosla Taci ! U stvari...dobro se vratila.

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    2. Hvala! Tu sam ja, pratila sam vas. Oči su mi ostale na tvojim pihtijama, recept je upamćen, pa ću se jednom odvažiti da se upustim u tu avanturu.

      Vidiš, ja sam baš bila ljubitelj slatkog, jakog, kremastog, čokoladnog. nešto je zadnjih godina počelo kod mene da se menja, pa sve više naginjem jednostavnim varijantama, ali je ostalo to da kolač mora biti sočan. I dalje ne mogu da pojedem suvi kolač ili parče torte sa običnim patišpanjem, sem ako nije solidno nečim natopljeno.
      Ostalo je, takođe, da ako sam baš slatko ručala, onda imam i veliku želju da pojedem nešto bukvalno slatko i to ne volim kod sebe.

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    3. sto se tice onih pihtija nista to nije tesko treba samo puno vremena...
      Sto se tice slatkog, ni ja, iako nisam preterani ljubitelj slatkog, ne volim suve kolace...kao sto ti kazes: nemoj mi davati patispanj jer mi je to nesto dosta nekorisno ! Ali i jednostavni kolaci mogu da budu socni. Sto se tice slatkog posle rucka za to postoji i naucno objasnjenje koje ja naravno nisam u stanju da ponovim a objasnio mi je lekar...posle odredjenih godina kod zena specijalno pocinje da manjka neki enzim koji je zasluzan za preradu secera u krvi - kada manjka onda organizam nije u stanju da preradi odjednom bombardovanje secerom posle obilnog rucka...uvek se zaboravlja da secer nije samo u kolacima ! Ma sve vodi do toga da sam ja starija od tebe i to ne malo !! U principu bi to trebalo da bude pravilo...da se kolaci jedu daleko od obroka.

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  2. Ti Marinice treba da pišeš putopise! Tako stavljaš akcent na sitnice koje čitaocu mnogo znače, koje mu tako lepo dočaravaju atmosferu mesta o kome pišeš. Ovakva putovanja su mi uvek bila san.
    Recept je jednostavan a verujem lep. Nema šanse da ga napravim je do neprskanih pomorandži ovde nije moguće doći.
    Kad si spomenula bakalar setila sam se mame koja ga je obožavala na salatu a ja bežala iz kuće kad se sprema :-)
    Hvala ti na ovoj uživanciji od posta i prelepim slikama!

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    1. da, to bi mi bio san..mislim, da pisem putopise. Ja mislim da svako kada putuje gleda stvari drugim ocima i nesto sto nekome zapadne za oko drugome mozda nije ni priblizno vidljivo...mnogi ljudi putuju i na putovanjima traze ono sto mozda imaju i kod kuce a ja uvek trazim nesto sto je tipicno i na prvi pogled neatraktivno. suma sumarum - Portugal je zemlja koju treba posetiti !
      jel' da donosim pomorandze ?

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    2. Bila ti kod kuće u Rimu i šetala kroz njega ili u Portugalu, nama je lepo, Samo ti putuj i piši, mi ćemo uživati. Nisam nikad ćula da je neko bio u Portugalu a da ne želi da ode ponovo. Kad god naletim na neku reportažu iz Portugala ili Italije i Francuske, moram da odgledam.
      Pomorandže nemoj da donosiš izbaciće te iz aviona :-)

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  3. Marinche, divan putopis! Veliki sam zaljubljenik u Portugal. Bila sam samo u Lisabonu i silno zelim posetiti i ostali deo zemlje. Stvarno ima nesto magicno u njemu.
    I kolac mi se svidja, jako volim sve citrusne deserte ali avaj sto kaze Vesna, kod nas o neprskanima moze samo da se sanja..

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    1. Ja mislim da je Portugal bas zemlja za tebe..nije ona za svakoga ! Nama je ostala Estromadura...to je onaj deo izmedju Lisabona i Porta...tamo ima divnih gradova...
      da, kod nas su neprskane pomorandze mislena imenica - doduse i ovde moras da ih kupis ili u bio prodavnicama ili da si srecko sreckovic kao ja koji ima zeta u Kalabrijikoji ima vocnjak pa pomorandze odande dovozimo ! steta, kolac je bas divan...

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  4. Zbilja lijepo. Kolač miriše preko ekrana :)

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    1. Jeste...jako lepo mirise Anja. kada se napravi sa bademom onda se naravno pomorandza oseca mnogo vise...kada se stavi lesnik nesto se manje oseca jer on ipak pokriva miris pomorandze.

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  5. Sono stata a Lisbona in estate e mi è piaciuta tanto e poi il cibo è veramente ottimo, questo dolce con cui hai accompagnato le foto si sposa benissimo con l'azzurro della città.
    Buona giornata
    Enrica

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    1. è vero...il cielo di Lisbona sempre così azzuro ma anche le maioliche sui muri. Ho sempre pensato che l'abinamento azzuro - arancione sia fra i più belli e solari...
      Buona giornata anche a te,
      M.

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  6. Quante meravigliose foto e che dolce delizioso!!! mi sembra di sentire il profumo!!
    piacere di conoscerti
    vale

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    1. Grazie Valentina, infatti è profumato se le arance sono fresche...adoro ilprofumo degli agrumi !
      Piacere è tutto mio,
      Marina

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  7. Nisam bila u Portugalu, a jako želim ići...za sada ću se zadovoljiti ovom predivnom tortom :)

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    1. U Portugal mora da se ide polako...ako probas da je napravis javi kako je uspela !
      Kiss

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  8. Portugal jaaaakoooo dugo želim posetiti. On mi je bio prvi na listi želja za razmenu studenata, ali bilo ga je baš teško dobiti. Mene su nekako istog trena kad sam predala aplikaciju izabrali Poljaci (koji su mi bili treći izbor, posle Finaca) i tako nisam otišla u Portugal. Ali drug koji je bio je oduševljen. Tog leta sam se u Poljskoj najviše družila baš sa Portugalkama... :)

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    1. Nisam znala da je Portugal toliko na ceni kada se radi o studentskim razmenama. Pitam se zbog cega: da li zbog blage klime ili dobre akademske ponude ? Vidis da ti je Portugal sudjen...sledece godine put pod noge pa znas gde ces...

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  9. Slazem se sa Vesnom, tebe bih komotno mogla da zamislim u jednom takvom ambijentu, sa foticem u ruci, mapom grada i rancem na ledjima... divan putopis i fotkice, volim da citam takve postove, a rado bih gricnula i parcence te fine tortice.:))

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    1. Ahahahah ! ne mozes ni da zamislis koliko u tome ima istine : na skoro svim fotografijama sa nasih putovanja ja sam sa mapom grada u ruci i bar tri vodica...imam i moj tradicionalni zeleni ranac koji smenjujem sa jednom isto tako starom mandarina duck narandzastom tasnom u koju moze da stane sve sto stane i u ranac...ona mi je kada obucem haljinu (u toplim krajevima) pa da budem zenstvena !! Bas me raduje da i ti volis da ih citas...sada imam jos jedan alibi !

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  10. Trovo anch'io che il Portogallo sia un paese molto sottovalutato, ricco di fascino e di posti bellissimi da scoprire. Mi hai fatto venire vogliia di tornarci, ci sono stata tantissimi anni fa e mi colpì tantissimo.
    Hai ragione, una ricetta con il baccalà sarebbe stata scontata, invece questa torta all'arancia è davvero particolare, fatta solo di mandorle, zucchero e uova. Bellissima!

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    1. a me piace tanto questa leggera patina di nostalgia che si sente ovunque...una certa decadenza...una bellezza discreta. Ad un certo punto neanche il portoghese come lingua mi sembrava brutto anche se sinceramente non è fra le più belle !

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  11. non sono mai stata in Portogallo, guardando le tue foto credo mi piacerebbe molto! Ho preso l'indirizzo del b&b, buona settimana, un abbraccio !

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    1. Spero che ti serviranno gli indirizzi ...io cerco di tenerli tutti in un taccuino perché mi fa piacere non solo tornarci io ma anche raccomandare i posti agli amici.
      Un bacio

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  12. divan ti je putopis i prelijepe fotke! nisam nikad bila u portugalu, a voljela bi otici jednog dana.. bas ga zamisljam tako kako si ga ti opisala..

    svidja mi se recept, ali ja nazalost ovdje ne mogu naci neprskane narandze.. ali definitvino cu ga zapisati, ko zna, mozda nekad nabasam na neke organske =)))

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    1. Jovanka pa kako je moguce da se u svim onim organic samoposlugama ne prodaju ? Ne secam se kako se zove taj lanac gde kupuje moja drugarica Veseala koja zivi u Vashingtonu ali koliko znamima ih u celoj Americi...

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    2. pa znas kako, ima ih sigurno.. ali cim dolaze iz kalifornije ili floride i prodju toliki put odmah mi se smrkne pred ocima, i to za mene vise nije to.. nekad kad budem u dalmaciji pa naidjem na one prave nase, onda cu da napravim i ovaj kolac, sigurno =)))

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  13. Uživala sam u ovom putopisu, toliko se vrtim oko Portugala a nikako da ga posjetim, kao da podsvjesno znam da ne treba ići na brzinu već onako lijepo i polako , pa kada dođe vrijeme za takvo putovanje nadam se da će to biti baš u Portugal. A za torticu će vrijeme doći puno brže, jako volim citruse u kolačima, ovdje su još i moj omiljeni bademi, odmah je bilježim !

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    1. hahaha....znam ja da si ti zavisnik od badema bas kao i ja !! Imas pravo...Portugal je bas za lagano otkrivanje ali moze da se pocne samo sa Lisabonom naprimer....on ti nekako otvori apetit pa te natera da ipak pronadjes vremena. Za njega je dovoljno 4-5 dana najvise...

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  14. Buongiorno Marina!

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