mercoledì 3 aprile 2013

Salatini al formaggio home made (Quanto sei bella Roma)...pogacice sa sirom my way...



Per motivi di lavoro quasi tutti i giorni attraverso il centro di Roma e da un pò di tempo cerco di essere concentrata sulle bellezze che mi passano accanto....tutti i giorni paso sotto il Palatino, Circo Massimo...giro verso il Colosseo e in fondo vedo l'Arco di Costantino, il Celio...piazza Venezia, Bocca della Verità...attraverso il Tevere e salgo verso casa mia passando da Trastevere e Monteverde Vecchio...

E' vero che nella vita c'è anche Mastercard ma certi luoghi fanno parte delle sfere molto più alte rispetto al rispettabilissimo signor Mastercard..!
Ma Roma è anche alttro...

Zbog posla skoro svakog dana prolazim centrom Rima i ima tome vec dugo da sam resila da se skoncentrisem na svu lepotu koja me okruzuje...svakog dana prolazim ispod Palatinskog brezuljka, Circo Massimo...skrenem levo prema Koloseumu a u dnu ulice me ceka Konstantinov slavoluk, Celio...trg Venezia, Bocca della Verità...prelazim Tibar i vracam se kuci a iz mene ostaju trastevere i Monteverde Vecchio...
Tacno je da u zivotu postoji i Mastercard ali odredjena mesta spadaju u vise sfere, da oprosti gosn. Mastercard..!
Ali Rim ima i drugi obraz...


Ironia che diventa impegno...

Ironija koja prelazi u revoluciju...



http://www.dittatrinchetti.it/Ditta_Trnchetti/Ditta_Trinchetti.html

Il vecchio e il nuovo nelle viuzze verso piazza Santa Maria in Trastevere...

Staro i novo u ulicicama prema trgu santa Maria in Trastevere...


Decisamente vecchio e classico...piazza Santa Maria in Trastevere...

Definitivni klasik...trg Santa Maria in Trastevere...


Occhio alle sorprese però...! Mica siamo tutti fessi...

Opasnost vreba iza coska....! Ali nismo bas blesavi....



Attraversando a piedi il ponte Sisto...uno dei punti più belli e romantici di Roma...

Prelazeci preko Sistovog mosta...jedno od najlepsih i najromanticnijih  mesta u Rimu...


l'inevitabile Cupolone ma dal ponte Sisto sembra meno ingombrante...

Neizbezna kupola Sv. Petra koja sa mosta nesto ublazeno deluje...


I platani del lungotevere...maestosi...

Velelepni platani duz Tibra...


La deliziosa chiesetta del largo dei librai di via dei Giubbonari...

Preslatka crkvica na majusnom trgu knjizara...via dei Giubbonari...



Con tutto il rispetto verso la chiesetta...il famosissimo Filettaro ! Un posto dove il tempo si è fermato da decenni, assoluttamente da non perdere: aperto dalle 17.00 in poi e fa i filetti di baccalà fritti buonissimi, l'insalata di puntarelle e alici marinate...vino bianco della casa...stop ! Certo, non è un ristorante alla moda...bisogna saperlo!

Uz duzno postovanje gore spomenutoj crkvici...cuveni "Filettaro" ! Lokal gde je vreme stalo ima tome vec dosta decenija, apsolutno ga treba posetiti: otvoren je od 5 posle podne i prave przene filete od bakalara koji su zaista fantasticni ! Onda salatu od cikorije, marinirane sardine...belo "domace" vino i....dosta ! Naravno, mora da se zna da se ne radi o nekom "fashion mestu "...apsolutno mora da se zna !




Enoteca Roscioli...una scelta di vini con i fiocchi, il bancone di salumi e formaggi che fa venire l'acquolina in bocca, semplicemente da capogiro....i Panettoni o le Colombe artigianali...avviso: il portafoglio deve essere bello gonfio ma ovviamente...c'è il Mastercard ! Si può anche prendere un aperitivo, mangiare un piatto di pasta o un plateau di formaggi e salumi e bere un calice di buon vino, of course...

Vinarija Roscioli...izbor vina je sjajan, od samog pogleda na sireve i prsut se ogladni...panettone...Napomena: budjelar je neophodno da je tezi i puniji, u protivnom tu je Masstercard ! Sluzi se i aperitiv, a mesto je idealno za brzi rucak...tanjir testa ili sir i prsut po izboru iz casu dobrog vina, of course...
 
 http://www.salumeriaroscioli.com/


Se il portafoglio non permette uno spuntino da Roscioli si può sempre optare per un cono di caldarroste...alternativo e snob...perché no?

Ukoliko novcanik ne dozvoljava zalogaj kod Rosciolija, alternativa moze da bude fisek pecenog kestenja...ukusno i pomalo snob...ali zasto da ne ?


Eccolo ! Il mercato DOC di Roma, il mercato di Campo dé fiori...caro da morire ma una volta tanto si può fare...

Pijaca Campo dé fiori, jedna od nejlepsih i najkarakteristicnijih u Rimu...skupa kao oko ali s vremena na vreme se i moze...


Pomodorini datterini che fino a qualche anno fa nesuno conosceva adesso sono diventati un must, ma si sa...siamo tutti tendenzialmente pecorelle...

"Datulje" paradajz za koji do pre nekoliko godina niko nije ni cuo a sada je postao "must"...ali zna se da smo svi u dusi pomalo "ovcice"...


La Signora che capa le verdure lì, lì...

"Gospoja" koja cisti povrce na licu mesta...


Le puntarelle già preparate...da condire con un battuto di acciughe, olio, aceto di vino (non balsamico per carità), sale e pepe nero...semplicemente fantastiche !

 Puntarelle, vec spremne...dobijaju se tako sto se ostrim nozem "oguli" onaj beli, sredisnji deo lista i stavi se u ciniju sa ledenom vodom...ukoliko je tanko oguljeno one se u hladnoj vodi zakovrdzaju...zacine se vinegretom od soli, bibera, poneke ringlice, maslinovog ulja i sirceta (vinskog, nikako ne balsamico !)...fantasticna salata ! Tipicno za Rim...


La norcineria Viola dove la carne di maiale diventa una scenza..un'avventura...un'esperienza da scoprire...

Kasapnica Viola gde se prodaje iskljucivo svinjsko meso i naravno preradjevine od vec pomenutih svinjarija...avantura...morate je otkriti ako dodjete u Rim...
http://www.youtube.com/watch?v=JJscnUQGwXA 

 http://www.elizabethminchilliinrome.com/2010/12/shopping-for-pork-in-rome-norcineria.html


Il broccolo romano, quello a punta....mai visto tanti tipi di cavoli come a Roma e in Italia in generale, un paese dove si mangia tutto quello che la terra offre...(giustamente)

Broccolo romano...to je onaj svetlo zeleni pozadi, sa vrhom u obliku piramide...ne postoji mesto gde postoji vise vrsti kupusa i narocito karfiola kao sto je Rim i oblast oko Rima...Italija je uopste zemlja gde se jede apsolutno sve sto iz zemlje raste...(s pravom)


Le puntarelle quando neanche sognavano di poterlo diventare...

Puntarelle kada jos nisu ni sanjale da ce se u njh pretvoriti...


Una sosta per un espresso al volo, ma anche un aperitivo in piazza...

"Obikà"...na samom cosku traga...mesto a predah, za kafu na brzaka ali i za aperitiv onako na miru...

 http://www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g187791-d1894212-Reviews-Obika_Mozzarella_Bar_Campo_dei_Fiori-Rome_Lazio.html


Continuando a girare per le bancarelle con le zucche di varie forme e dimensioni...

Setnja se nastavlja kroz tezge gde ima tikvi svih oblika i dimenzija...


melograni...peperoncini...

nar...ljute papricice...


e tanti fiori...non a caso si chiama Campo dè fiori, no?

...i cvece, cvece svih boja i mirisa...nije slucajno da se trg zove Campo dé fiori, jel' tako?


La pizza bianca di Roma buona come questa difficilmente si trova da qualche altra parte...per la gioia di tutti, sopratutto i bambini piccoli che la sgranocchiano da quando stanno ancora nel passeggino...

Pizza bianca (sto bi se reklo klot pizza) kakvu peku u Rimu je objektivno najbolja na kugli zemaljskoj i tesko je naci na nekom drugom mestu bolju od nje a specijalno bolju od ove koju prave u ovoj pekari...na radost svih velikih a posebno malih...u Rimu svi klinci u kolicima grickaju komadic pizze...


mangiata passeggiando...

jede se setajuci...

http://www.fornocampodefiori.com/main.php 



oppure comodamente seduti in compagnia...

...ili komotno za stocicem, sami ili jos bolje u drustvu...


Certo, è la mia piazzza preferita...lo sanno tutti i miei amici che vengono da fuori...a Campo dé Fiori li porto sempre !

Vec vam je jasno da je ovaj trg moje omiljeno messto u RImu...to znaju i svi moji prijatelji koji dodju da me posete...Campo dé fiori se ne moze izbeci !


La zona è piena dei ristoranti "ad altissimo tasso turistico" dove si mangia mediamente male o molto male e dove si spende rispettivamente molto o moltissimo...senza sapere neanche che cosa vuol dire il rappporto qualità prezzo...bisognga conoscere i posti perche grattando....
"Ditirambo" invece è un posto delizioso...dietro la piazza, di fronte al palazzo della Cancelleria...carino, semplice, curato, onesto...gestito dalle persone che amano il buon cibo e ritengono che il cliente non è mai una "gatta da pelare"...si mangia bene, si spende il giusto...

Mesto je krcato restoranima "za turiste" gde se jede prosecno lose ili jako lose za velike ili jako velike pare, gde se ne zna ni sta znaci odnos kvalitet - cena...ali ukoliko poznajete mesta nesto lepo moze i da se pronadje...
"Ditirambo" je presladak restorancic...odmah iza trga gde se nalazi Palazzo della Candelleria...lepo uredjen, sredjen, posten...osobe koje ga vode vole i poznaju dobru hranu i ne smatraju da su klijenti "macke za dranje"...odlicna ne-banalna kuhinja gde racun odgovara onome sto je na tanjiru...

http://www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g187791-d788129-Reviews-Ditirambo-Rome_Lazio.html 


Quando il tempo è bello (quasi sempre) ci sono i tavolini fuori (pochi) e si pranza baciati dal primo sole primaverile...

Kada je lepo vreme (u velkoj vecini slucajeva) ruca se napolju ogrejani prvim prolecnim suncem...


se ci si accontenta invece di un'insalata onesta ed abbondante e se si preferisce la classica tovaglia a quadretti..di fronte al giornalaio, proprio all'angolo della piazza...

ukoliko se zadovoljmo postenom i obilnom salatom i ukoliko volimo mesta sa tipicnim kockastim carsafom...evo jednog finog restoranceta bas preko puta novinarnice, na samom cosku...


oppure, il solito ritornello del cono di caldarroste...tipico e snob...(mica volevamo pranzare, no)

ili...vec dobro poznati refren...kestenje...tipicno i snob (ponavljam)...nismo valjda hteli da rucamo ?


Proseguendo verso piazza Navona, le fontane di Bernini....

Setajuci u pravcu piaza Navone do Berninijevih fontana...

e ancora...

i opet...


ma quanti picconi ci sono a Roma ?

ma koliko golubova ima u Rimu?


Chi non conosce la storia della lite fra Bernini e Borromini, autori delle fontana dei fiumi e la chiesa Sant'Agnese in agone di fronte ? Crollerà o non crollerà la facciata della chiesa ? Eccola ancora bella e buona...

Ko nije cuo za pricu o rivalitetu izmedju Berninija i Borominija, autora fontane i crkve Sant'Agnese in agone koja je preko puta ? Da li ce fasada da padne ili nece? Eno je i dalje, stoji kao i prvog dana...


Un'altra sosta per un caffé proprio di fronte alla fontana dei fiumi...come abbiamo già detto, costi quel che costi...

Preko puta fontane ukoliko zelite da e odmorite uz jos jednu kaficu...kao sto smo rekli: nek kosta, sta kosta...



per continuare la passeggiata verso il Panteon, passando davanti al palazzo Madama...oppure dalla piazza Sant'Eustachio....sant'Ivo alla Sapienza...

nastavljamo put Panteona, Senata (palazzo Madama)...preko majusnog trga Sant'Eustachio...Sant'Ivo alla Sapienza (prvobitni univerzitet u Rimu)...


Incrociando in via della Maddalena la macelleria  Feroci che ormai è diventata una boutique...Bulgari della carne...oppure lo è sempre stata...

Neizbezna via della Maddalena sa jos jednom "zlatarskom radnjom"...kasapnica Feroci koja vise lici na Bulgarijev butik...



e perché no, visto che si è fatto tardi si può prendere qualche prelibatezza da portar via visto che a casa si arriverà tardi...sempre con lo spirito "costi quel che costi"....

a kada smo se vec ovde nasli moze se i uzeti nesto "za poneti" imajuci u vidu da ce se kuci stici kasno i da nece biti mnogo vremena za spremanje vecere...opet u duhu "nek kosta sta kosta"...jednom se zivi....


E finalmente, arriva puntualmente la ricettina...nel rispetto delle bellezze della città eterna la ricetta non può che essere semplice e umile...


250 g di farina
250 g di feta
250 g di burro
sale,pepe
olive, acciughe, capperi, sesamo, pistacchio, noci
1 uovo

Schiacciate il formaggio con la forchetta e mescolarlo con la farina e il burro tagliato a dadini, sale e pepe. Per quanto cercate di impastare velocemente otterete un impasto appiccicoso e morbidissimo. Avvolgetelo in un foglio di pellicola trasparente e lasciatelo nel frigorifero per almeno 3-4 ore (una notte è meglio). Il giorno dopo stendete la pasta fino all'altezza di 1 dito (mignolo) e tagliatelo con la formine per biscotti di 2,5 cm. Spennellate con l'uovo sbattuto e decorate con le olive,noci....salate legermente.
Disporre i biscotti su una teglia rivestita con la carta da forno e cuocete nel forno precedentemente riscaldato a 170° per 10 minuti circa.
Sono buonissimi !






Konacno evo i obecanog recepta koji, imajuci u vidu setnju po centru Rima, mora da bude jednostavan i skroman...ne postoji kuca u Srbiji koja nema recept za ove "pogacice"...kod nas u kuci se zovu "1/4, 1/4, 1/4"...


250 gr brasna
250 gr putera
250 gr feta sira
so, biber
jaje
masline, orasi, ringlica, susam, pistac

Izgnjeciti sir viljuskom i umesiti ga sa brasnom i puterom iseckanim na kockice...posoliti i eventualno pobiberiti. testo je jako lepljivo koliko god da se mesi brzo i neophodno je da se uvije u prijanjajucu foliju i ostavi da se odmori u friideru 3-4 sata (cela noc je mnogo bolje).
Oklagijom razvuci testo na 1 prst debljine (mali prst naravno) i seci okruglom modlom (moja je 2,5 cm). Premazati jajetom i ukrasiti orahom, maslinkom, ringlicom ili cime god hocete...posoliti malo. 
peci u prethodno agrejanoj rerni na 170° manje-vise 10 minuta.
Odicne su !


42 commenti:

  1. che bella questa carrellata! Marina, grazie dei suggerimenti, ne farò buon uso la prossima volta che capiterò a Roma :)
    PS: e questi salatini devono essere saporitissimi..!

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    1. Prego...consiglio sempre volentieri i posti che mi piacciono e se vieni a Roma, chiamami!
      p.s. i saltini sono di una semplicità che sfiora il banale ma sono della serie "uno tira l'altro"...
      Ciaoooooooooooooo ...!!!

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  2. Ako ikada odem u Rim, ovaj post ću odštampati ili prepisati. A nadam se da ću jednom otići... Predivne, ali zaista predivne, životne fotografije prepune boja... I svaka reč koju napišeš je prava...

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    1. Miki, zasto "ako ikada odem u Rim ?" ? Valjda bi trebalo "kada budem otisla u Rim", jel' tako? Samo ti odstampaj, a bilo bi bolje da mi se u tom slucaju javis pa cemo ajedno da pronjuskamo...Tog dana kada sam fotografisala je bilo predivno vreme, ako se ne varam bilo je u oktobru i bas se secam tog osecanja da stvari gledas drugim ocima...mesta kojima si prosao milion puta kada resis da fotografises drugacije ti izgledaju...
      Hvala...

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  3. Roma è bellissima, ci vivo, ma forse non la vivo tanto per mio sommo dispiacere. quindi grazie grazie grazie perchè le tue foto e i tuoi suggerimenti sono fantastici, alcuni di questi posti non li conoscevo, quindi...approfitterò!

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    1. Grazie grazie grazie a te per il tuo entusiasmo...Roma è una semplicemente meravigliosa, di una bellezzza mozzafiato in certi momenti del giorno, con una certa luce...sono contenta che le mie esperienze possono tornare utili a qualcuno...
      un saluto e intanto vado a curriosare un pò nel tuo blog..
      a presto !

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  4. ..obožavam ovakve putopisne postove...prekrasne fotografije...uživala sam...:)
    ...najljepše mi je neki grad, zemlju upoznavati kroz živopisnu tržnicu... to je zapravo prvo mjesto koje obiđem... :)
    ...Rim je jedan od onih gradova koji su na mojoj bucket listi...i koje se iskreno nadam posjetiti u skorije vrijeme... :)
    ...pogačice od sira su definitivno stari recept slanih kolačića koji se peku u skoro svakoj kući...ja u svoje stavljam svježi sir...nisam nikad probala sa fetom... :))

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    1. Ma ni moja baka ih nije pravila sa feta sirom nego sa nekim sremskim ili svapskim sirom jedino sto u Italiji ne postoji nesto sto moze da zameni sremski sir i ja zato stavljam fetu...i moram da ti priznam da uopste nije lose. Nekako sam prinudjena ! Moram doduse da probam sa nekom robiolom ili tako necim...
      I ja isto kao i ti..gde god odem, ja prvo skoknem na pijacu. Nekako su mi autenticne, zivotne...letos sam bila u Portugalu i uzivala sam na staaroj pijaci u Portu...cak i da ne znas jezik (a portugalski bas ne znam) uvek se sa ljudima nadje zajednicki jezika kada je hrana u pitanju. Mozda sam ja i neki poseban slucaj - kazu da i sa kamenjem pricam, ali sta da radim !

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  5. Ovaj post mi vraca uspomene na posjetu Rimu, nadam se da cu opet doci, Marche nisu tako daleko.

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    1. Imas pravo, nista to nije daleko ! Volere è potere, no?

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  6. Predivan post, tako pozitivan i vedar. U pravu si, recept za ove pogacice imam u maminoj beleznici, ali novina mi je ovo sto se stavlja gore, orah, maslina...sjajna ideja...

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    1. Zdravo Mirjana,
      ima tako nekuh dana kada je covek dobrog raspolozenja a ne zna ni zasto...ali onda sve lepse deluje !
      da, da...ovako ukrasene su preslatke...moze covek da stavi i parcence sveze kobasicice, paradajza, zavisi od toga sta ima u spajzu !
      Hvala,
      M.

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  7. Recept nemam zapisan jel od kad znam za sebe tako se pravi, samo se sir menja tj. što ostane ode u neke pogačice palačimke i sl. Dodatke nisam stavljala ali je mnogo dobra fora!

    Veoma sam uživala u postu i slikama. Juče nam se javiše prijatelji koji su trnutno u Rimu i rekoše 17 stepeni. Treći put su u Rimu i opet kukaju da su rašrafljeni:-) Mi ćemo teško u Rim stići ali sam uživala i ovako!

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    1. Da, u Rimu je manje vise toliko stepeni i moze lepo da se ide u majici dugih rukava ! Mozemo da se zalimo na politiku, na komarce ili na Papu, ali na klimu nikako !!Mogu da zamislim koliko su vasi prijateljii rasrafljeni...sve pesice !

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  8. Evo me prvi put na tvom blogu, ali verujem da cu od sada cesce navracati.:) Divan putopisni post, volim te male i "ususkane" radnjice, vatromet boja na pijaci, razglednice iz setnje... lep pozdrav ti leti.:)) p.s. ponela sam par pogacica za grickanje usput.:))

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    1. E pa onda dobrodosla ! I dobro je sto si uzela nesto za grickanje - red je valjda ! I ja to volim...svako od nas na drugaciji nacin gleda istu stvar i u tome i jeste lepota druzenja...
      Pozdrav iz Rima,
      Marina

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  9. E' un piacere conoscerti Marina con questo tuo delizioso blog, quante interessanti ricette ho visto, brava!!!!! Mi unisco ai tuoi lettori; se vuoi passa a trovarmi.... Un abbraccio!

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    1. Grazie mille!!
      Mi piacerebbe poter dedicare più tempo al blog...
      Certo che andrò a trovarti...
      a presto,
      M.

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  10. Krasan post, obožavam putopise i živopisne fotografije, uživala sam, hvala ti!:) Rim je odavno na mojoj listi destinacija, na moju veliku žalost mi se ta želja još nije ispunila. Pogačice sa sirom su divota jedna, bookmarkujem recept! Moraću i ja da ih pravim sa feta sirom u ndeostatku nekog drugog sira, ali sam sigurna da će biti preukusne!:)

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    1. Hvala ti Tanja...a sto ne dodjes? Pa ipak nije Rim na kraju sveta!! Sve sto duze razmisljam o feti u pogacicama sve sam vise i vise ubedjena da uopste nije losa zamena...probacu da ih napravim sa nekom jakom gorgonzolom ili moze i neki bleu da se iskoristi...fusion, nema sta !

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  11. O, samo znaš koliko si mi ulepšala dan ovim post. Hteli smo da putujemo u Rim ovog proleća ali sve su prilike da ćemo to ostaviti za jesen. Ovaj tvoj post je pravo blago s insajderskim upustvima. :)
    A kako mi zovemo puntarelle ? Endivija , žućenica ? Sad neću imati mira dok ne dokučim šta je i napravim salatu. :)
    A pogačice su divne. I mislim da si u pravu, gorgonzola i orasi bi se divno slagali. :)

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    1. Jaoj sto je lepo kada znas da si nekome ulepsao dan !! Velika je to odgovornost ali i sreca...Obavezno se javi kada pre nego sto krenes !!
      Putarelle se prave od divlje cikorije...vidi se na jednoj od fotografija gde ih jedna baka pravi a cikorija je pored nje...to su nekako krupne i dugacke glavice a lisce je dosta dugacko i onako reckavo...ne znam ja bas da li to kod nas raste, njemu je vreme zimi a tada je kod nas suvise hladno...
      grazie,
      M.

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    2. Kada krenem, obavezno se javljam. Baš bih volela da se najzad upoznamo :) Samo da znaš koliko si mi nedostojala oko Nove Godine kada sam pravila panettone a ti nestala kao u zemlju. Ako si tada štucala, to sam te ja pominjala. Ivanu je lievito di birra i lievito madre ,bilo sve isto, kvasac! A ja sam na teži način naučila razliku. :)

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    3. kada malo razmislim moze biti i da sam stucala, a sada znam i zasto ! da, da...bila sam upala u neku fazu dosta podzemnu pa sam cekala da prodje...jedino sto ne znam da li bih ti nesto mnogo pomogla jer tamo gde je kvasac u pitanu ja imam dve leve ruke i anafabetizam koga me je prosto sramota !
      moram da priznam da ipak znam razliku izmedju lievito di birra e lievito madre, ja sam teoretski pripremljena - praksa mi tu fali ! Pretpostavljam da si na bojnom polju ukopcala gresku !!
      I ja bih bas volela da se upoznamo...daj, nije Rim na kraju sveta ! javljam ti se i ja kada spedeci put dodjem u beograd...

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  12. Marina...ma che foto meravigliose!!!!
    Manco da Roma da tantissimo...fai venir voglia di saltare sul primo treno! :-)
    Quei biscottini poi...vogliamo parlarne??? Gustosissimi!!!!
    Un abbraccio!
    Paola

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    1. Eccoti finalmente !!! Ma chi sono le alte persone che pubblicano i post sul tuo blog (se ho capito bene,, of course) ?
      Certo che puoi saltare sul primo Italo...e io ti aspetto !!! magari con i biscottini...per corromperti !!!
      un bacio,
      Marina
      p.s. Grazie per le foto...tutti si applicano alla grande e bisogna tenere il passo...

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  13. Zašto se tvoje nove objave ne prikazuju kod mene u blog-roll-u, pa sve čitam sa zakašnjenjem?
    Divan post o Rimu, po sunčanom danu - samo fali Odri, da ugođaj bude potpun. Ja sam ga posetila u martu, po nekakvom oblačnom vremenu i glavna impresija mi je bila - jao koliko fontana i spomenika! A onda i sledeće - postoji li tamo loša kafa i kapreze salata?! Ja nijednu lošiju od fantastične nisam probala, a opet kažem - u martu! Grad koji svakako treba videti bar jednom u životu, a ti imaš sreću da kuckaš cipelama po rimskoj kaldrmi - blago tebi.
    Što su lepi krekeri.....

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    1. Ne znam zaista zasto se do desava..moze da bude da s vremena na vreme mora da se obnavlja taj spisak...cini mi se da je Jelena imala u pocetku taj problem... sta da ti kazem ? Rim je stvarno prelep, recimo kasno posle podne, malo pre zalaska sunca kada je lepo vreme naravno, takoje neka svetlost posebna...prosto ti suze dodju na oci od jacine sve te lepote i boja. Moram da priznam da je velika privilegija svakog dana prolaziti ispred Koloseuma i mostom preko Tibra a u pozadini se vidi kupola Sv. Petra... a sto se tice kafe, sto jes'- jes' ! Rim treba videti prvi put onako zvanicno a sledeci put nezvanicno sa nekim ko ce te provesti nekim alternativnim itinererom...
      Pogacice su super...u startu ih pojedes 12 !

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  14. Woooow, kakav post!
    Da li mi veruješ da je meni Rim uvek bio negde u zapećku na listi putovanja? Samo zbog toga što osećam koliko je lep i jako želim da ga obiđem kvalitetno, ne ono na dva tri dana. Barem deset.
    A otkada si se ti pojavila u blogsferi, želim i ta dva tri dana i Rim je visoko kotiran:) Znam da boljeg savetodavca neću nigde naći i da ću osetiti grad baš kako treba:)
    Hvala na divnoj foto reportaži i savršenim pogačicama!

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    1. Hvala Nevena,
      Verujem ti naravno..i ja tako odlazem Provansu vec nekolikko godina, bas zato sto mi je zao da odem na kratko ! Ali, dosla maca na vratanca...ove godine je u avgustu predvidjen put po Francuskoj pa kud puklo, puklo !
      Bas je lepo to sto kazes i drago mi je...ja se secam da si rekla da ces doci i cekam...daj bre, nije na kraj sveta ! Ako je vecni grad poceo visoko da se kotira to treba iskoristiti...
      Pogacice kao droga !

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    2. Rim je visoko na mojoj listi planova za putovanje. Par puta sam presedala na aerodromu, prosle godine provela citav dan u jednoj impozantnoj zgradi iz neslavne proslosti na nekoj konferenciji, ali na zalost nije bilo vremena za obilazak grada. Nekad sam studirala italijanski jezil (samo kao dopunski predmet), pa volim da citam tvoje price na italijanskom.
      Jadne pogacice, otisle u drugi plan, a nisu to zasluzile.

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    3. Drago mi je da moje price necemu sluze...cak i kao dopunsko gradivo, domaci zadatak !
      Pogacice "for president" !!

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  15. Mi si è ristretto il cuore. Quanto amo Roma e quanto mi manca. E' sempre meraviglioso osservare una città attraverso gli occhi di uno straniero. Tu l'hai raccontata così bene e l'hai resa bellissima.
    Un grandissimo abbraccio, Pat

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    1. Capisco...la belleza di Roma toglie il fiato, nutre l'anima. Nonostante i 22 anni che ci vivo, non è la mia città e la guardo sempre da fuori...non può che essere cosi. Comunque, grazie per le tue belle parole, è un bellissimo complimento !
      Un bacio,
      M.

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  16. Ma che belli! Avevo sempre trovato la versione di questo impasto fatta con la philadelphia, che non mi piace, chissà che buoni con la feta! Non sono un'amante di Roma, ma farò vedere le tue foto al mio ragazzo che si emoziona ogni volta che sente nominare la capitale!

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    1. Serena!!!!
      Infatti, con la feta il sapore è più deciso..ha più personalità, come direbbero i grandi chefs !
      Amare o non amare una città è una questione di sensibilità verso un certo canone estetico, no? Infatti, le persone si dividono fra quelle che amano Parigi e quelle che amano Londra...quelle che amano Firenze e quelle che amano Roma...è come l'amore a prima vista - perché uno e non l'altro ? Buffo...

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  17. U Via Giubbonari sam i ja jednom otišla probati toliko reklamirani prženi bakalar, uglavnom radi toga što je riječ o lokalu koji desetljećima nudi samo bakalar. Puntarelle sam zaobišla, njih volim sama pripremiti, ne volim ih čak niti izrezane kupiti, a odstajali češnjak mi ubija dojam, svježi češnjak podnosim samo ako je rezan ili istisnut u tom trenu. Na stranu cijena, na stranu i ogromne limenke palminog ulja, ali mene se taj bakalar nije dojmio. Kasnije sam po kritikama na internetu vidjela da su mišljenja podijeljena, pa tako ja spadam u grupu onih koji su ostali razočarani. Njihov bakalar je dva puta pržen, žene koje tamo prže od popodnevnih sati, pripremaju bakalar za večernju navalu i onda drugo prženje slijedi neposredno nakon narudžbe. Zapravo, ne znam što sam očekivala .. bakalar volim, stvarno jako volim jer se kod nas bakalar tradicionalno oduvijek jeo i onda mi je taj toliko razvikani prženi kod "filettara" bio jednostavno loš. Nakon što smo moj zakoniti i ja pojeli te pržene filete oboje smo došli do zaključka da bi nas vlastite jetre mogle tužiti za maltretiranje ... nije da imam nešto protiv pržene hrane, ali kad je već nezdravo da smo barem bili zadovoljni nakon toga ...

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    1. Sta da kazem osim - misljenja su ralicita ! Moram da priznam da sam poslednji put jela nesto kod Filettara pre manje - vise 15 godina ako ne i vise. Uopste ne smatram da je to najbolje mesto da se nesto pojede u Rimu ali je jako karakteristicno i nalazim da je steta ne svratiti !

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  18. Dosta sam putovala po Italiji ali Rim mi je još ostao neispunjena želja...Ali kad me put odvede u Rim, znam da ću uživati! Predivan post!

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    1. Hvala !
      Naravno da ce te put navesti u Rima....svi putevi prema njemu vode !

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  19. Oddio, che colpo al cuore... e non solo per le foto e il tuo racconto di Roma, ma anche per quei deliziosi salatini! Che delizia!!

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    1. E sono così semplici da fare, no? Questa ricetta esiste in tutti i ricettari delle nonne, zie,mamme dalle mie parti !

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