venerdì 12 aprile 2013

Cheese cake di ceci e carote novelle...cheese cake sa leblebiijama i mladom sargarepom



Dopo essere cresciuta a polpette, cotolette impanate e pasta al forno, Chiara, la mia nipote, ha ben pensato di diventare vegetariana ! Per fortuna che la scelta è stata partorita quando ormai non stava più a casa dei genitori ma quando è andata a studiare a Firenze. All'inizio,
il fatto che non mangiasse carne scombussolava (e non poco) l'organizzazione dei menù delle feste...rimandando il pensiero del "problema Chiara" si pensava al pranzo di Pasqua fino ai minimi dettagli e alla fine..dopo che il capretto ormai giaceva disteso sul letto di patate e le lasagne riposavano prima di essere infornate...ci si ritrovava con la solita domanda: "...e per lei...?" Era un pò come se si trattasse all'improvviso di una marziana e non della solita Chiaretta!  Come se si trattasse di una malattia dove "noi" mangiavamo le cose normali e "lei" una cosa a parte, una cosa fatta  all'ultimo momento senza molta fantasia per giunta...lei si sentiva in colpa perché creava un problema e noi non eravamo di meno perché lei insisteva: "ma per me va bene anche un pezzo di formaggio !" e vai con i circoli viziosi..quasi un dramma psicologico...le abitudini sono dure a morire! Solo dopo un bel pò di anni abbiamo capito che un primo per il pranzo di Pasqua o di Natale potrebbe essere vegetariano per tutti e non solo per la creatura, che in uno sformato di patate non necessariamente bisogna aggiungere la pancetta affumicata oppure la salsiccia, che i legumi si prestano a essere cucinati in mille modi e non solo ed esclusivamente sotto forma della minestra e che rinunciare all'arrosto una volta tanto non è poi la fine del mondo...
E Chiara in tutto questo ? 
A parte il fatto di essere diventata ormai una giovane donna splendida, intelligente, briosa, spiritosa, sensibile...di tanto in tanto torna a mangiare un pò di tonno e di pollo e anche qualche surice fritto!!
Come diceva Anna Magnani alla sua truccatrice: " Non nascondermi le rughe, c'ho messo una vita per farmele venire"... 
Chiaretta, così non vale, è troppo facile...proprio adesso che abbiamo scoperto il piacere di cucinare le verdure !?!





Posto je odrasla na cuftama, pohovanim sniclama i lazanjama, sestricina mog muza Chiara je odlucila da postane vegetarijanac ! Na svu srecu odluka je pala tek posto je napustila roditeljski dom i otisla na fakultet u Firencu. U pocetku je njeno ne-jedenje mesa pobrkalo dosta loncica sto se tice organizovanja porodicno - praznickih ruckova: "problem" smo odlagali beskrajno a u medjuvremenu je satnica Uskrsnjeg ili Bozicnog rucka tekla glatko kao voda ! Jarence poleglo na krompir, lazanje mirisu a onda se u zlo doba  postavlja pitanje "a sta cemo za nju?" Kao da se u jednom odredjenom trenutku nasa Chiara pretvorila u Marsovca ! Kao da se radilo o nekoj cudnovatoj bolesti pa smo "Mi" jeli normalno a "Ona" nenormalno, nesto posebno, a cak i to posebno je bilo spremano u poslednjem trenutku nekako preko volje, bez imalo maste ! Njoj je onda bilo neprijatno sto stvara problem e ni nama nije bilo lakse jer su njeni komentari bili manje - vise ovakvi: "ma nema veze, za mene moze i komad sira, nije vazno !" Pravo vrzino kolo...jos malo pa psiholoska drama...navike se jako tesko menjaju ! Dosta vode je Savom proteklo dok nismo shvatili da svi ukucani za praznicki rucak mogu da jedu vegetarijanske lazanje, da torta od krompira moze da se napravi i bez dimljene slaninice ili ljute kobasice, da pasulj, socivo i leblebije mogu da se spreme na stotinu raznih nacina a ne samo u vidu corbe i da nije smak sveta lisiti se pecenja s vremena na vreme...
A Chiara u svemu tome...?
Osim sto je porasla i postala lepa, pametna, duhovita, osetljiva i pouzdana...s vremena na vreme pojede i zalogajcic tunjevine ili piletine, ponekad cak i neku przenu giricu !!
Kao sto je Anna Magnani jednom prilikom rekla svojoj sminkerki: "Nemoj da mi pokrivas i krijes bore, ceo zivot mi je bio potreban da ih steknem !"...
Chiaretta, nije fer to sto radis...ovako se ne vazi...bas sada kada smo spoznali car i prednost vegetarijanske kuhinje !



120 g di crecker integrali
80 g di burro fuso
450 g di ceci lessati
250 g di carote
2 cipollotti
200 g di philadelphia
2 uova
sale, pepe di caienna
maggiorana
olio extravergine d'oliva




Tritare i creckers fino a farli diventare una polvere. Aggiungere il burro sciolto e mescolare bene. Foderare di carta da forno una tortiera di quelle che hanno il fondo mobile oppure uno stampo a cerniera. In ogni caso, il diametro dovrebbe essere 20 - 22 cm al massimo. Versare la polvere di creckers e premere bene con il dorso di un cucchiaio per creare uno strato uniforme. Lasciare nel frigorifero per 1 ora.
Nel frattempo pulire e affettare i cipollotti e farli stufare con un cucchiaio di olio. Pulire le carote, tagliarle a rondelle e cuocerle a vapore. Frullare i ceci (io ho usato quelli del barattolo ma volendo...e avendo tempo..) insieme ai cipollotti, le carote, il formaggio, le uova, maggiorana, sale e pepe. Direi di frullare quasi complettamente. 
Versare la crema di ceci sul fondo di creckers e cuocere nel forno precedentemente riscaldato a 200° per 20 minuti. Lasciare riposare per 10 minuti almeno prima di sformare sul piatto da portata (facendo molta attenzione perché la base resta sempre abbastanza delicata).



120 g integralnih krekera
80 g rastopljenog putera
450 g vec skuvanih leblebija
250 g mlade sargarepe
2 struka mladog luka
200 g filadelfije
2 jaja
so,kajenski biber
mazoran
maslinovo ulje
 




Samleti krekere i pomesati ih sa rastopljenim puterom. Obloziti papirom za pecenje tepsiju sa pokretnim dnom ili onu za torte sa prstenom koji se skida (20 - 22 cm najvise) i sipati krekere. Kasikom istapkati dobro da bi se ravnomerno rasporedilo i da bi se dobio sloj iste visine. Ostaviti sat vremena u frizideru.
U medjuvremenu ocistiti i iseckati mladi luk i izdinstati ga na 1 kasiki ulja. Ocistiti sargarepu, iseci je na koturove i skuvati je na pari.
Izmiksovati leblebije (ja sam koristila one koje se kupuje vec skuvane, u tegli, ali ako imate vremena mozete ih skuvati sami...suve treba da stoje najmanje celu noc u vodi sa malo sode bikarbone) sa lukom, sargarepom, sirom, jajima, mazoranom, solju i biberom. Ja sam izmiksovala skoro do kraja.
Sipati krem od leblebija preko krekera i izravnati kasikom. Peci u rerni koja je prethodno bila zagrejana na 200° oko 20 minuta. Sacekati desetak minuta pre vadjenja iz pleha jer dno ipak ostane "osetljivo".









Ovaj recept saljem Tanji u okviru igre "Ajme koliko nas je " koja je za ovaj mesec izabrala kao sastojak leblebije.

29 commenti:

  1. Oh mamma, non sai quanto ti capisco! Qui a casa, fino ad un paio di anni fa si mangiava di tutto. Sempre poca carne rossa certo, ma mai bandita e tanto meno il pollo, tacchino. Al pranzo di Natale c'erano i nostri buoni tortellini di carne cotti nel brodo di gallina, così come a Pasqua la minestra maritata e il capretto al forno con le patate, o ancora meglio in tegame con i piselli novelli...per non parlare del famoso casatiello napoletano pieno di salame e ciccioli ;) Poi mio fratello, in maniera graduale, elimina sempre di più la carne rossa, poi il capretto, tacchino, pollo ecc. ecc. Oggi mangia ancora un po' di pesce, ma immagino che tra un po' eliminerà anche questo! Insomma, l'ho fatta già troppo lunga! Io sono riuscita ad adeguarmi, con qualche difficoltà, non lo nascondo. E' per questo che quando leggo di ricette come questa tua G I O I S C O O O ! ! ! ! Oggi sono sempre più convinta che si può mangiare in maniera gustosa anche avendo abbandonato tutto ciò che "la tradizione" (almeno per quel che mi riguarda) mi ha inculcato! Grazie Marinaaaa :-) E poi lo sai che io il salato lo amooo. Baci e buon fine settimana.

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    1. neanch'io sono una carnivora accanita...mi piace, mi piace cucinarla, mi piace la carne di agnello, di maiale..il pesce...cerco di non mangiare carne più di 3-4 volte alla settimana, di mangiare più pesce e di mangiare tantissime verdure...pero, escluderla...non ne vedo l'utilità...magari diminuire ancora un poco. Come regola non mi piace privarmi a priori delle cose...e mi riferisco a tutto !
      Baci

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  2. Baš interesantan recept da se upotrebe leblebije. U BGD čas ima u konzervi ili tegli čas nema. Trenutno su kao u zemlju propale, mora da su blogerke sve pokupovale :-)
    Mnogo su ti lepe sličice, naročito postupak nestajanja iz tanjira:-)

    Baš me interesuje šta je Chiaru navelo da se odrekne mesa?

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    1. A jel' ima u Bio spajzu na Kalenicevoj pijaci onih suvih koje se kupuju na kilo ? Bitnoje da se u vodu u kojoj ih drzis stavi malo sode bikarbone, od nje omekne ta njihova opna. Dda, da...blogerke su pokupovale pa spremaju atak za igricu !! jako sam ponosna na ovaj recept jer sam ga ja izmislila i drago mi je da ti se dopada.
      Sta je Chiaru navelo da postane vegetarijanac ? Kod nje se radi o dubokom uverenju da je stvar ambijentalne prirode, u smislu da se na taj nacin ocuvava ambijent...jeftinije je (ne za one koji ga ne jedu nego za celu zajednicu...proizvesti meso strasno mnogo kosta i para, i terena i zitarica...mnogi ljudi smatraju da na taj nacinima vise "mesta" za hranu i tamo gde hrane nema...naravno, ima u tome i mladalackog bunta, drustva u kome se nadjes. I ja se trudim da ne jedem mnogo mesa i da ga ne stavljam stalno i svuda...ne vise od 3-4 puta nedeljno. Jednostavno je zdravije...

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    2. Ima u Bio špajizu stalno sirovih a ima ih i u Veru. Kad budem sledeći put pravila nešto sa leblebijama obavezno ću staviti sodu bikarbonu, baš su dosadne te ljuske za čišćenje. Zato uvek pripremam po kilogram, stavim u krilo činiju ispred TV-a pa mi lakše padne:-)

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    3. Naravno posle je bitno da ih lepo isperes od te vode sa sodom bikarbonom pre nego sto ces ih kuvati...i one u vodi moraju da stoje najmanje jednu noc ili cak i malo vise...ja ih kuvam obucno u ekspres loncu 45 minuta.

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  3. Kako krasan recept! Nikad još nisam radila pite sa leblebijom (kod nas kažemo čičerika :D). Stvarno super ideja :).

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    1. Hvala, hvala...kada ti dodjes na moj blog to je kao poklon ! Gledala sam one tvoje ustipke sa sargarepom na poslednjem postu...super su !!
      Cicerika...na italijanskom je "ceci" a "cicerchia" (sto jako lici na slovenacku rec) je nesto drugo...opet se radi o jednoj leguminozi,jako je malo i zrnca su trouglasta !

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  4. super izgleda ova "pita" od leblebija, sigurno cu je isprobati jer bas volim leblebije..

    nego, pitala si me o mom poslu.. mislila sam da znas da radim s tinejdzerima u bastama u Bronksu.. rekla si mi da si radila nesto slicno prije u Rimu, zar ne? ;)

    saluti da bruklin! =)

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    1. jeste, ali nismo nikada zasle malo dublje u to sta radis...da li se radi o projektima za skole pa je to sto ti radis u okviru nekog skolskog programa ili van njega ? Ono sto sam ja radila je bilo tako nesto ali sa decom iz osnovne skole uglavnom...na nekom poljoprivrednom dobru koje je organizovalo skolske posete. Biloje jaako interesantno ali je bilo bez ikakvog kontinuiteta...
      Hello from Rome !

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    2. ja radim za jednu neprofitabilnu organizaciju, koja je osnovana 70-ih godina i od onda se sirila.. ona ima nekoliko razlicitih programa: greenmarkets ili lokalne pijace su veliki dio, program za reciklaciju, garden to schools je program koji radi na tome da svaka skola ima svoju bastu, i moj program "learn it grow it eat it".. od juna do augusta zaposljavamo tinejdzere iz bronksa da budu dio programa, radimo s njima u bastama, vodimo pijacu, ucimo djecu i odrasle o nutricionizmu.. a preko godine radimo nutricionisticke prezentacije i demonstracije kuhanja po raznim skolama, zdrastvenim centrima, i drugim mjestima gdje hoce da nas slusaju.. =)

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    3. zaista jako interesantno, pravi edukativni projekt...u zemlji kao sto je Amerika trebalo bi da je deo zdravstvenog obrazovanja ! Hvala !

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    4. ma zemlja kao sto je Amerika upravo takve stvari ne zeli u svakidasnjoj edukaciji.. jer kad bi se velika masa pocela zdravo hraniti onda velike kompanije ne bi imale profita (a pogotovo farmaceutske kuce).. tako da se njima ovakvi programi bas ne svidjaju, i ne vole kad se previse sire..

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    5. To je svima jasno, ali bas zato su ovakvi projekti kao ovaj na kome ti radis dragoceni...ja mislim da kada bi svi radili pomalo oko sopstvene kuce svet bi mogao mnogo bolji da bude !

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    6. pa da, da iskoristimo svaki pedalj zelenila (ukljucujuci i krovove) gdje bi nam bio kraj.. oduvijek tvrdim da ovi ameri umjesto sto drze beskorisne travnjake ispred i iza svojih kuca posade i posiju ponesto na tim travnjacima djeca im ne bi bila zatupljena sto se tice prirode..

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  5. Odlična pita, baš mi se mnogo dopada. Boja fila je fenomenalna. Juče sam baš eksperimentisala sa krekerima od leblebije za igricu, Moraću još malo da ih doteram pre objavljivanja. :)
    Info za Vesnu - ponovo se pojavila leblebija u konzervama u Maxijima :) Samo psssst, ne šititi vesti :)

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    1. Drago mi je da si primetila boju, i meni se cini da je boja super...zavisi od kolicine sargarepe i kolicine zelenog dela mladog luka (perca) i valjda od toga koliko izmiksujes. Bas sam radoznala sta ces da izmislis sa tim krekerima !
      p.s. stvar sa konzervama leblebija se komplikuje: postaje pitanje industrijske spijunaze !!

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  6. Spero proprio che tua nipote si conservi così "integralista", ammiro molto la sua costanza e la sua sensibilità e ammiro molto voi che l'avete supportata, proponendo piatti alternativi che potesse mangiare anche lei!

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    1. Dipenderà da lei ovviamente ma anche daa come andranno le altre cose nella vita...per esempio, io ho un'amica che era vegetariana quando l'ho conosciuta...con il primo figlio è riuscita a portare avanti tutta la garvidanza non mangiando la carne...ma con la seconda figlia arrivata dopo meno di due anni non ce l'ha fatta...nel senso che i risultati erano preoccupanti e il medico le ha detto che non era proprio il caso...dopodiché è tornata a mangiare la carne ma lo fa come lo faccio anch'io - senza esagerare...secondo me il trucco sta proprio lì...non fare le cose a tutti i costi se proprio non è il caso.
      Certo, aver supportato Chiara era essenziale perché mangiare è un atto di convivialità sopratutto, non solo nutrirsi, no?

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  7. Jako mi se sviđa ova pita, tek sada vidim kako jela sa slanutkom mogu biti dobra, ukusna, kreativna, tako dobro iskombiniran slanutak uz ostale sastojke. Zanimljiva mi je priča o Chiarinom prelasku na vegetarijastvo, vrlo slično mi je pričala jedna kolegica koja je imala ovakvu situaciju kada se ona odlučila ne jesti meso pa uglavnom završavala na siru, krompiru, tjestenini. A potrebno je samo malo mašte i spretne ruke. I dobijemu jednu ovako savršenu i dobru pitu ! Krasne su ti i slikice, baš mi se sve skupa sviđa !

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    1. Da, da...Chara se u poceetku i ugojila jer je odjednom pocela da jede neogranicene kolicine sira. U pocetku je tako jer je lakse pojesti parce sira nego cistiti, prati i kuvati povrce a tek posle osmisljavati sta sa njim moze da se uradi...treba vise i truda i vremena ! A ko zna iz kog razloga ljudi smatraju da je sramota jesti samo povrce, kao da covek hoce da stedi i skrtari i onda moraju da ga necim obogate ! I onda udri po siru... Hvala na komplimentima za slike...moram da ti priznam da je efekat senke i sunca koga malo ima i malo nema postignut preko zavese koja se mrda malo sama a malo je i ja mrdam levo - desno !!
      Hvala...kiss,
      Marina

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  8. Ovo je nešto za mene:)MMMMMM!
    Priča o Kjari je preslikana moja priča, potpuno:)
    Jedino što se ja i dalje ne jedem meso a ribu jesam počela pre koju godinu, ali ređe.
    A zamisli tek situaciju kada je Miljan objavio svima da postaje vege baš na dan njegove porodične slave! Svi su me hejtovali bar godinu dana, hahahahaha:)
    Evo sad nakon 8 godina mogu da kažem da su svi, ama baš svi, konačno prihvatili naš izbor:)

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    1. da li mi verujes da sam se bas tebe setila kada sam ga objavila, znala sam da ce se tebi dopasti !
      Ma ni ona ne jede meso ali s vremena na vreme zdrpne malo ribe ili jedom joj se desilo da su je pozvali na neku veceru neki njeni djaci sa Somalije (ona predaje italijanski strancima)i jednostavno je sve bilo sa mesom i njoj je bilo uzasno neprijatno da ne jede nista...zamisli oni koliko su se trudili da kupe i spreme...!!
      Mogu da zamislim Miljanovu porodicu - mora da im je slava presela !! Musko pa vegetarijanac...ne valja se brate ! da, da...to si ga ti na to navukla...bezobrazne zene !!
      baci

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  9. Meni su vegetarijanci cool, mislim ne mesam se nikome u izbor. Znaci veca sansa za nabavku bifteka :) Nikad nisam pravila nista od lebleblija, ali evo ovo cu da probam i to cu pokusati da nadjem te na Kalenicu.

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    1. kao sto kaze moja mama - uvek treba gledati pozitivnu stranu stvari ! Ma sigurna sam da ih u bio spajzu ima....te obicne sirove.

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  10. che cheesecake insolita: mi incuriosisce molto!
    nemmeno io impazzisco per la carne e cerco spesso ricette nuove con i legumi, questa me la segno e la provo presto :)

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    1. a pensare che è nata per un contest...
      grazie !
      a presto

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  11. un cheese cake cosi non l'ho mangiato mi incuriosisce molto, delle belle proposte complimenti

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    1. Ciao Gunter !
      Puoi sempre provare a farlo e poi dire come ti è sembrato !
      A presto !

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