domenica 10 marzo 2013

Traditional brownie...



La Cornovaglia è uno dei posto più incantevoli che io abbia mai visitato...
Sarà perché la temperatura d'estate non supera mai 17° (se la giornata è bella e l'estate particolarmente calda, si intende...), sarà perché è lontana dai soliti circuiti turistici di massa, sarà perché ci sono le enormi spiaggie di sabbia chiarissima  con le
dune dietro e il continuo susseguirsi di alte e basse maree...penso sia il profumo dell'acqua salata che si sente durante la bassa marea quello che mi affascina, camminare sulla spiaggia in mezzo alle chiazze d'acqua cercando di non pestare mille e mille granchi e vedere l'oceano che piano, piano avvanza con l'alta marea...trovo semplicemente seducente il fatto di non vederne la fine !
E poi le scogliere...
Alte ma non troppo, quasi dolci che di tanto in tanto scendono creando le insenature che nascondono e abbracciano i deliziosi paesini dei pescatori...
In uno di quelli, Fewey, se non sbaglio...ho mangiato il miglior dolcetto al cioccolato (di quelli che fanno da quelle parti ovviamente..) della mia vita...di quelli che sono un pò appiccicosi, quasi gommosi...si sciolgono in bocca...e si fermano per sempre sul nostro "B" side of course...Dopo aver consultato non so quanti libri di cucina ho trovato questa ricetta e dopo aver tolto un bel pò di minuti della cottura posso dire che si avvicina molto all'originale...


Cornwall je jedan od najzivopisnijih predela Engleske i jednan od najlepsih koje sam ikada videla...
Moze biti zato sto leti temperatura nikada ne prelazi 17° (ukoliko je dan lep a leto neobicno toplo, to se podrazumeva...), zato sto kao turisticka meta nije na dohvat ruke masama turista... zbog ogromnih i skoro belih pecanih plaza sa dunama u pozadini i plimom i osekom koje se smenjuju iz dana u dan, iz godine u godinu...ono sto me fascinira je u stvari miris mora koji oseka ostavi za sobom, zvuk koraka po vlaznom pesku sa nepovucenim morem tu i tamo i sum mora koje plimom ponovo nadolazi...fascinira me i to sto se okeanu ne vidi kraj...!
A onda hridine...
Visoke ali ne preterano...stepenasto se spustaju i formiraju uvale koje cuvaju i stite minijaturna ribarska sela..
U jednom od njih, Fewey, koliko se ne varam...jelasam najbolji cokoladni kolacic (naravno, od onih koji se u Engleskoj prave...) u zivotu...od onih lepljivih, malo gumastih , koji se u ustima samo tope i uopste ne moraju da se zvacu...pri tome se u sekundi zalepe za "donji deo ledja" of course i tamo ih nosimo do kraja zivota, ali srecni...Posle konsultovanja ne znam ni sama koliko anglosaksonskih kuvara i umanjivanja podosta minuta pecenja svecano izjavljujem da se ovaj recept najvise pribliazva originalu...

                          






























Per una teglia 28 x 20 (alta 2,5):

200 g di cioccolato fondente
175 g di burro
150 g di zucchero
150 ml di sciroppo di zucchero
2 cucchiai di marmellata di arance (se è fatta in casa meglio ancora)
130 g di farina
3 uova
Volendo, un pò di arancia candita tagliata a pezzetini, pistacchi e nocciole titati grossolanamente (nella ricetta originale non c'è)
panna montata alla cannella

Sciogliere a bagnomaria il burro, il cioccolato e lo sciroppo di zucchero. Mescolare bene per ottenere un composto omogeneo. Lasciar raffreddare o almeno intiepidire per 15 - 20 minuti.
Montare le uova intere con lo zucchero finche non diventino bianche, aggiungere la marmellata, il cioccolato fuso,la farina settacciata ed eventualmente la frutta secca.
Foderare la teglia con la carta da forno, versare l'impasto e livellare bene. Cuocere nel forno precedentemente riscaldato a 170° per 20 minuti (non di più !)
Lasciar raffreddare e tagliare a piacere. Servire con un pò di panna montata alla cannella.





Za pleh dimenzija 28 x 20 (visok 2,5):

200 g gorke cokolade a kuvanje
175 g putera
150 g secera
150 ml secernog sirupa
2 kasike dzema od pomorandze (ako je domaci jos bolje)
130 g brasna
3 jaja
ako hocete, kandirana seckana korica od pomorandze, seckani lesnik i pistac (u originalnom receptu je bez suvog voca)
svezi slag umucen sa cimetom


Rastopiti na pari cokoladu sa puterom i secernim sirupom. Dobro promesati da bi masa postala glatka i sjedinjena. Ostaviti da se ohladi ili bar da se smlaci 15 - 20 minuta.
Umutiti mikserom cela jaja sa secerom dok ne posvetle, dodati dzem pod pomorandze, rastopljenu cokoladu, prosejano brasno i eventualno suvo voce.
Obloziti papirom za pecenje pleh i sipati masu u njega. Poravniti i peci u rerni koja je prethodno bila zagrajana na 170° 20 minuta (ne vise !)
Ostaviti da se ohladi i sluziti seceno na kocke uz slag sa cimetom. 

27 commenti:

  1. Lijepo je kad otkrijemo mjesta koja nas očaraju. Hvala za recept.

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    1. Molim, molim...nadam se da ces ga isprobati i da cs mi javiti da li ti se dopalo... Da, mesta koja nas ocaraju nosimo stalno negde u dzepu i nadamo se da cemo se kad tad tamo vratiti...

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  2. Kako su lepe fotografije....Ovako mala Tanjica zamišlja odmor, kompletan odmor, za telo i dušu. Inače, Kornvol je lepo opisala Trejsi Ševalije u knjizi Ta divna stvorenja, doduše s početka ovog veka.
    Probaću kolač, izgleda mi kao nešto što bi se Luki jako dopalo.
    P.S. Drago mi je da si se vratila u blogovanje.

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    1. procitala sam tu knjigu samo sto sam se odande vratila...ima tome vec nekoliko godina..a setala sam se i tom plazom koju ona opisuje, to je inace plaza gde je sniman film "Zena francuskog porucnika" sa Maryl Streep...tog filma se secaju doduse oni koji su moje godiste i mogu samo nesto malo da su mladji... Sto se tice kolaca sigurna sam da bi se Luki dopalo, ali vodi racuna o dimenijama pleha i ODMAH GA VADI IZ RERNE cim prodje 20 minuta...(moja je sa ventilacijom...) Cinice ti se da nije dovoljno peceno ali kada se ohladi bice perfektna...
      p.s. i meni je drago sto sam se vratila u blogovanje...hvala ti...
      p.p.s dolazim ove nedelje u Beograd...javicu ti se pa ako moze jedna kafica da padne bilo bi super...!

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  3. Lep kolač nema šta ali slike...mmmmm:-)
    Povratak ti je pravi! Ja sam kamda još odsutnija ali doći će to na svoje još malo:-)

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    1. Pa kad je bal nek' je sa muzikopm, jel' tako? Cekam te...

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  4. Da sam barem mogla uživati u tvom postu jedući ovaj brownie ...

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    1. nikad nije kasno...uvek mozes da ih napravis, jel' tako?

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  5. Marina , è stupendo questo post, per me che non riesco a viaggiare molto è sempre un piacere immergermi in immagini e profumi di paesi diversi, anche provando a realizzare un dolcetto di quelle parti e pensare di sentire un pò il gusto di quel post attraverso un boccone.

    buona serata

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    1. Grazie Loredana ! io invece sono una gran girellona e spesso...guarda caso...i ricordi più belli, quelli che restano di più, sono proprio quelli in un modo o in un altro legati al cibo...sono felice di essere riuscita a mettere sulla carta le memorie della Cornovaglia dopo ben 4 anni...
      un abbraccio,
      M.

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  6. Drago mi je da si ponovno ovdje i da imaš novi recept i divnu priču za nas. Na trenutak sam kroz ove krasne fotkice otputovala sa tobom, a recept sam zabilježila i nadam se da ću i sama uživati u kolačiću koji je odličan !

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    1. Hvala ti Branka ! Kada nisam u formi nisam u stanju da napisem post ma koliko se trudila da izgrebem nesto lepo i pozitivno...mora covek da saceka ! To je valjda tajna zivljenja...lepo je kada ti virtualni prijatelji kazu da im nedostajes, to puno pomaze...
      Zamisli dve kasike tvog dzema od pomorandze u kolacicu ! To je ona mrvica vise,neophodna za uzivanjciju !

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  7. E infatti prima o poi ci andrò in Cornovaglia, spero prima ;-) Marina, scusa l'ignoranza, ma lo sciroppo di zucchero lo trovo nei negozi specializzati per dolci? Ma sarebbe tipo zucchero liquido? Ariscusa l'ignoranza, ma io con i dolci sono negata ;-) Questo qui però mi piace e mi sembra semplice da fare, almeno spero :-)
    Baci

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    1. Infatti, la Cornovaglia è un posto da incanto, te lo consiglio...per quel che riguarda lo sciroppo di zucchero a Roma lo trovo o da Castroni dove trovi veramente tutto che riguarda il mangiare di tutto il mondo o da Innocenzi a trastevere un negozio Coloniale...lo fanno in Inghilterra e si chiama Golden syrup...penso che anche a napoli esiste un negozio di questo tipo...è lo zucchero invertito...liquido, si...oppure VIENI A ROMA, CI PRENDIAMO UN CAFFE' E IO TI PORTO A TRASTEVERE DOVE PRENDERAI LA BOCCETTINA MAGICA...che ne dici?

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  8. Ma che meravigliaaaa! Bellissimi posti, non ci sono mai stata, ma le tue foto sono davvero molto belle! Il dolcino poi deve far commuovere! :-)
    Un abbraccio Marina! A presto
    Paola

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    1. ci tornerei subito in Cornovaglia...veramente un viaggio da sogno ! grazie per le foto...se ci penso che ancora non avevamo la macchina fotografica nuova...Per te che sei la neo pasticciera diplomata il mio dolcino e` un gioco da ragazzi...
      Un bacione Paola, a presto !

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  9. Questa è telepatia: ho un post it su una ricetta di brownies che desidero provare ....

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    1. Ma di tanto in tanto bisogna andare sulla cioccolata...è una tentazione !!

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  10. Prelepe fotografije, Marina.I grada i kolačiča. I meni bi se ovaj grad sigurno sviđao. Več sam malo pogledala i na Googlu, hehe :).

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    1. Hvala, hvala...vidim da nisam jedina koja ima "pundravce u....." - sto na umu, to na drumu...!

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  11. Marina, kako je divno to mesto.
    Jako želim da posetim Englesku, kontam da je neverovatno lepa. Stalno nas zovu prijatelji da dođemo a mi sve hoćemo, al na kraju odemo u Italiju:) Tako i ovo leto, idemo na kampovanje u Basilicatu. Ako imaš neki savet, daj:)
    A brounis, mmmm, obožavam ih. Tako posebni zalogaji:)

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    1. Obozavam Englesku i u planu nam je da odemo u Kent...to je kao nesto sto nam je od Engleske "za vidjenje" ostalo. Ali mije i jasno da imam srece jer mi je boravak na moru zasiguran time sto moja zaova zivi na jugu Italije na 10 km od plaze pa mi bar nedelju dana kupanja ne gine, i to "za dzab - dzabe"...zbog toga mi je i lakse da letovanje pretvorim u putovanje...a sada vise ne bih ni mogla drugacije !
      U koji deo basilicate idete? jako je lep onaj malecki tirenski deo a onaj deo prema zalivu u sredini, ispod taranta ne poznajem ali tamo su su oni Sassi di Matera...to je jako lepo, lici na Kapadohiju (malo)
      brownies su super, napravis ih ocas posla !

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    2. Ooooo Marina što je to divno!!! E što ja nemam rodbine po Italiji.... Moji svi u Crnoj Gori i kontinentalnoj Hrvatskoj:)
      E, idemo baš tamo na taj malecni deo:) A Materu svakako obilazimo, i još svašta će da bude u planu obilaska.
      Jako se radujem. Obožavam Pulju, bila sam pre par godina i oduševila me je.

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  12. Bentornata Marina !! E che belle foto....
    Il dolcino lo accetto volentieri e ti mando un abbraccio!
    Non sparire più !
    Sara

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    1. grazie Sara, le foto delle volte vengono benissimo per puro caso !!
      Non sparirò, prometto...
      un bacio,
      Marina

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  13. O, profesorka! Videla sam da si stigla ponovo, a nikako da ti pozelim dobrodoslicu!
    Nego, 150ml sećernog sirupa je? Ovo bih bas htela da napravim, al da se ne ogresim u sirupu!

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    1. Hvala, hvala...
      ne razumem pitanje (izem ti profesorku!)...to je ono sto se zove Golden syrup, kaze Opasna da ima da se kupi u Beogradu...Jel' to odgovor ili ne?

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