martedì 26 marzo 2013

Timballini di piselli con salsa al gorgonzola...




La vita delle volte sembra strana...ci manda i segnali che noi spesso non riusciamo a capire oppure neanche a riconoscere...siamo distratti, pensiamo che le cose belle e importanti devono necessariamente essere annunciate dal suono delle fanfare...delle volte sottovalutiamo le
piccole cose che ci capitano  che apparentemente non hanno importanza. Invece sì...
Qualche tempo fa avevo organizzato un corso di cucina in Calabria e per 2 mesi facevo la pendolare fra Roma e Lamezia Terme una volta alla settimana...un'esperienza bellissima ma bisognava mandare avanti anche la mia baracca a Roma...quindi, più o meno funzionava così: martedì scendevo in treno, facevo la spesa per la lezione, la mattina dopo preparavo la lezione pesando, tagliando, stampando le ricette ecc...il pomeriggio facevo la lezione e il giorno dopo partivo per Roma...poi il ménage di Roma e la settimana successiva di nuovo la stessa cosa...avevo anche un bel pò di tempo per pensare e fare due chiacchiere con me stessa sia nel treno che in Calabria, fra il caffé con Rita e mia cognata e qualche bolletta da pagare che portavo da Roma. 
Uno di quei giorni ero in fila nell'ufficio postale quando ho sentito qualcuno che mi chiamava per nome...era Gioietta, una collega di mia cognata...una piacevole chiacchierata che ha reso meno pesante l'attesa alla posta ma c'era qualcosa di più...non mi aveva chiesto come mai stavo lì e invece dovevo stare a Roma, la cosa che le persone normalmente chiedono...per la prima volta dopo 22 anni qualcuno che non mi considerava una forestiera...non nel senso della straniera ma in quanto una non del posto...non so perché ma la cosa mi ha fatto molto, ma molto piacere...sembrerà strano ma avevo il cuore pieno, ero veramente felice eppure...non era successo niente di particolarmente grande, importante...delle volte basta veramente poco e quel poco ci aiuta ad affrontare tutto con il sorriso sulle labbra...
Il mio eterno bisogno di affetto, non posso farci nulla..e non ne ho nessuna voglia....
Questa ricetta è la ricetta che Gioietta aspettava da 2 anni...



Zivot je ponekad jako cudan i nepredvidljiv...salje nam signale koje cesto ne umemo da protumacimo a ponekad ih cak ni ne prepoznamo...rasejani smo i smatramo da lepe i vazne stvari uvek stizu najavljene fanfarama...ponekad ne pridajemo paznju sitnicama koje nam deluju sporedno a u stvari bas nisu...
Pre izvesnog vremena sam organizovala kurs kuvanja u Kalabriji i dva meseca sam svake nedelje putovala 550 km gore - dole od Rima do juga Italije...jako lepo profesionalno iskustvo ali trebalo je odrzavati dva "menaza" istovremeno i evo kako je to izgledalo: u utorak posle podne vozom do Lamecije, nabavka za lekciju..sutradan ujutru priprema lekcije odnosno seckanje, merenje i pakovanje u kutije i kutijice, stampanje recepata i uvece lekcija...sutradan ujutru ponovo na voz za Rom i onda rimski menaz a sledeceg utorka Jovo, nanovo...Jedna od dobrih stvari je bila ta sto sam napr. u vozu imala dosta vremena za razmisljanje sama sa sobom, naslo bi se tu i vremena za kafu sa mojom drugaricom Ritom ili sa Terezom, mojom zaovom..u medjuvremenu je trebalo skoknuti i do poste da se plati neki racun koji u Rimu nisam stigla da platim...
Jednog od tih dana cekajuci u redu na posti srela sam jednu koleginicu moje zaove koju sam povrsno poznavala. Slatko smo se napricale i cekanje u redu je potpuno bezbolno proslo. U tim situacijama ljudi obicno kazu nesto u ovom stilu: "otkud ti ovde ????" Gioietta to uopste nije rekla i prvi put posle 22 godine se nisam osecala strancem...ne u smislu stranca iz druge zemlje nego stranca u smislu nekoga ko zivi na drugom mestu...ne znam zasto ali to mi je strasno, ali strasno prijalo...zvuci cudno ali bila sam strasno srecna...srce mi je nekako bilo puno...a nista, apsolutno nista specijalno se nije desilo...ponekad nam je potrebno toliko malo a izgleda da nam bas to malo fali da nam se osmeh pojavi na licu...
Moj stari kompleks usamljenosti...nista tu ne mogu da uradim, a i necu....
Ovaj recept Gioietta ceka vec 2 godine....





per 8 persone:

450 g di piselli sgranati (anche surgelati)
2 cipollotti
300 g di ricotta di mucca o di pecora
3 uova
250 ml di latte
40 g di burro
100 g di farina
sale, pepe
maggiorana
olio extravergine d'oliva
200 g di gorgonzola piccante
latte (poco)

Stufare i piselli insieme ai cipollotti affettati in una padella con poco olio. Frullarli insieme alla ricotta e le uova. Aggiungere il burro sciolto nel latte e la farina. Condire con sale, pepe e la maggiorana. 
Imburrare (oppure ungere di olio ) e infarinare bene 8 stampini di alluminio da crème caramel. Versare la crema di piselli negli stampini senza riempirli completamente (lasciare 1 cm).
Cuocere nel forno precedentemente riscaldato a 170 ° per 20 minuti.
Lasciarli intiepidire almeno 5 minuti prima di sformare. 
Per la salsa sciogliere il formaggio tagliato a cubetti insieme al latte mescolando sempre. La densità della salsa dipende dal gusto ma è sempre meglio lasciarla un pò più lenta perché tende a diventare più densa quando si raffredda.
Servire gli sformatini come antipasto caldo insieme alla salsa.

Volendo,  possono essere accompagnati anche da una semplice salsa al pomodoro.



Za 8 osoba:

450 gr graska 
2 struka mladog luka
300 gr ricotte 
3 jaja
250 ml mleka
40 gr putera
100 gr brasna
so, biber
mazoran
maslinovo ulje
200 gr gorgonzole
malo mleka

Izdinstati grasak sa mladim lukom na malo maslinovog ulja. Izmiksovati gasak sa rikotom i jajima. U to dodati puter rastopljen u toplom mleku i brasno. Posoliti i pobiberiti i dodati listice mazorana (ako imate svez sa terase naravno da je bolje, ako ne...onda je dobar i suseni.
Pouljiti ili poputeriti modlice od aluminijuma (one za krem karamel) i poprasiti ih brasnom.
Sipati krem od graska ali ne do samog vrha...
Peci 20 minuta u rerni koja je prethodno zabrejana nja 170°.
Ostaviti da se odmore jedno 5 minuta.
Za sos od gorgonzole rastopiti u serpici sir isecen na kockice sa malo mleka. Mesati neprestano dok se sir ne rastopi. Sos bi trebalo da je nesto redji (naravno, ne preterano).
Staviti par kasika sosa na sredinu tanjira i prevrnuti torticu od graska na njega. Sluziti kao toplo predjelo.
Naravno, moze da se sluzi i uz sos od sveg paradajza.



17 commenti:

  1. Ja se svakodnevno podsećam da nas male stvari čine srećnim. Imam tendenciju da to zaboravljam. :) Verujem da ti je ovaj period bio naporan ali i uzbudljiv. Baš sam se pitala gde si nestala. Recept odličan! Kod nas pada sneg i tako bih volela da je sada ispred mene ovaj lepi šareni tanjirić.

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    1. Hvala Zoko...
      jeste, bilo je jako naporno ali i jako uzbudljivo i korisno. Sve sto uradimo je neizmerno bogatstvo ukoliko nas necemu nauci. I ovo blogovanje je dragoceno...koliko samo novih i divnih ljudi upoznamo, zar ne?
      Strasno volim ovaj tanjiric, poklonila mi ga je moja zaova pre par godina i postoji i u svetlo plavoj i prljavo roze verziji...U Rimu sunce...ako skoknes kafica ce da padne !

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  2. Male stvari mogu zaista biti zadovoljstvo uverih se I ja neki dan kad sam pustila post posle dugo vremena. Javile ste se da vam se sviđa I eto meni radosti!

    Recept je vrlo lep, baš po mom ukusu, mnogo volim grašak! Ovaj sos od gorgonzola, da nije možda prejak?

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    1. Zavisi od ukusa i naravno od toga kakva je gorgonzola jer nje ima i jake i manje jake...meni se jako dopada taj kontrast slatkastog graska i jace gorgonzole (ali ipak je ti razblazis sa mlekom)i uglavnom ljudi to vole...FIno ide i sos od paradajza ali od onog finog svezzeg paradajza naravno...i jako lepo ide izdinstana paprika (crvena)i onda izmiksovana sa malo supe ili cak i tople vode...meni se jako dopada kako izgleda na tanjiru to crveno i zeleno...ili bundeva...
      secam se da sam u prvom postu koji sam kod tebe procitala videla recept za pire od graska !
      Zivi se od malih stvari koje su a nas velike...

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  3. ...divan recept...:)...svakako ću ga isprobati... :)
    ...a život i je spoj "malih" stvari koje nam stavljaju osmijeh na lice... :)
    ...a susreti s nekim ljudima ispune te somijehom za čitav dan, tjedan... jednostavno kako se ono veli: poslije razgovora s nekim ljudima dođe ti da pomilijuš kamen... ispune ti srce i razvesele dušu... ;))
    ...lijepo pozdrav ostavljam...:)

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    1. Drago mi je da ti se dopada, uskoro ce biti i svezeg graska na pijaci sto je u svakom slucaju bolje nego smrznuti..drago mi je sto smo se upoznale !
      Cao !

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  4. Alle volte sono proprio le piccole cose, insignificanti per gli altri, a renderci felici.
    La sensazione di sentirsi "estranei" è qualcosa che accompagna anche me, da sempre, quando torno nella mia città di origine la domanda è " Quando sei arrivata? Quando te ne rivai?" e così si che ci si sente a casa !
    Mi piace il tuo timballo , sai che non ho mai provato ad abbinare i piselli con il gorgonzola? Mi piace imparare cose nuove!
    Intanto ti lascio i mie più calorosi auguri di una buona Pasqua

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    1. Delle volte siamo anche ingiusti in un certo senso...prendendo troppo cuore le cose che le persone dicono ! In fin dei conti quando ci dicono "E che ci fai qui? " mica ci hanno detto una brutta parola...solo che si vede che per noi è una lama nel cuore per altri motivi...Importante è riprendersi subito, no?
      Sono contenta che ti piace il timballino, e il gorgonzola ci sta bene...ovviamente bisogna utilizzare un gorgonzola forte si ma non troppo...mi piace insieme al dolce dei piselli, lo rende meno dolce e nello stesso tempo lo bilancia. Chiaro che dipende dai gusti...ci sta molto bene anche una salsa di peperoni rossi ma anche di zucca e zenzero...
      Buona Pasqua anche a te,
      M.

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  5. Još što je divna pričica, baš nekako mogu da te razumem:)
    I da znaš, strašno bih volela da učestvujem u nekom tvom kursu. Ko zna, možda se to desi i pre nego što mislim:) Nikad se ne zna sa životom...
    A i ove timbaline obožavam!

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    1. Znam ja da si ti neko ko ce da me razume...a sto se tice kursa, sve moze samo treba da se organizuje ! ja sam tu kao zapeta puska, samo cekam....Cak imam i jedan plan u glavi, ali otom, potom...
      Cini mi se da je ovo sve za tebe, ti jaja jedes,jel' tako?
      Baci, baci...

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  6. Au i ovo je dobro! Obozavam grasak, stvarno mi je drago da si stigla, obozavam tvoje recepte!

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    1. hvala ti Bjanka !
      sada kada stigne svezi grasak bice sigurno bolje nego od smrznutog, to garantujem. I ja volim grasak, jedino sto ne volim mirodjiju koja se kod nas stalno u grasak stavlja...znam da je ovo kao psovka ali sta da radim!
      Vidimo se,
      M.

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    2. I u krastavce! I to uvek u velikim kolicinama.... nema like za mirodjiju ni sa moje strane sto se tice graska :)

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  7. Ja uvek zaboravljam da male stvari čine život. U stvari, znam ja to u teoriji, ali kad god je važno, ne setim se...
    Ovaj recept je sjajan! Jako, jako lepo izgleda, a po što volim sve sastojke sigurna sam da je i ukus extra...

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    1. i jako je jednostavno da se spremi...a izgleda ne znam kako !
      Probaj pa javi !

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  8. Risposte
    1. Moram da priznam da jeste...sto jes' - jes'!

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