giovedì 19 luglio 2012

Quiche con prosciutto e melone...Quiche sa prsutom i dinjom....




"Eppoi, diciamocelo, non ce la facciamo più con la tartare di tonno. Ovunque si vada, essa c'è. Come Alba Parietti. Ha rotto i coglioni la tartare di tonno. Non sono più un bambino. Sono sopravvissuto all'era delle pennette alla vodka, alla fase delle farfalle al salmone, alla vertigine della pizza coi pomodori pachino, alla tossicodipendenza trasversale da spigola sotto sale." Tony Pagoda in "Hanno tutti ragione" di Paolo Sorrentino
Mi riconosco pienamente nelle parole di Sorrentino però all’allegra compagnia vorrei aggiungere anche il sorbetto al limone. Ci sta tutto...me l’avevano imposto addirittura per il mio pranzo di nozze ! E come prova che le cose possono sempre peggiorare, qualche anno fa...anzi, un  po’ di più di qualche anno fa invece,  il mondo è inciampato nella trappola dei piatti “scomposti” e delle “rivisitazioni” culinarie...
Allora io non ho nulla in contrario quando si cambia una ricetta per renderla più leggera, quando si inserisce un ingrediente diverso ma simile come gusto o come consistenza..quando mettiamo qualcosa di nostro dentro la preparazione...insomma, va bene qualsiasi cosa purché l’idea della ricetta resti riconoscibile...e mangiabile soprattutto..! Sono semplicemente nemica  delle porcherie di qualsiasi tipo...a priori..!
Dall’altro lato...mai dire mai. Essere troppo rigidi è il modo sicuro per trovarsi ad accettare le cose che giuravamo che mai, e poi mai non avremmo accetato...Quando mia figlia era piccola dicevo che lei con le Barbie non avrebbe mai giocato...e che una Barbie in casa mia solo sopra il mio cadavere sarebbe entrata...! Ha giocato con le Barbi fino alla nausea e adesso tranquillamente studia il greco e il latino...Fino a 10 anni fa ripetevo fino alla nausea che poteva cascarmi il naso (il che non sarrebbe neanche stato un danno, se poi mi cresceva un nasino all’insu alla Francese..!) ma io le Binkenstokk ai piedi, così brutte, bruttissime,  non le avrei mai messe....! Poi le ho provate (di nascosto), ho scoperto che erano comodissime e adesso le porto per casa (a fiori però)...! Facebook..? Mai...!!! Poi, piano...piano...per dimostrare  di poter essere superiore ai pregiudizi che io stessa mi avevo imposto ho iniziato a riflettere come “rivisitare” qualche piatto tradizionale...così è nata (per motivi di lavoro) questa quiche che “richiama” uno degli antipasti più tradizionali e più conosciuti della cucina italiana...Prosciutto e melone...ed è piaciuto moltissimo a tutti..e io ho scoperto l’acqua calda per l’ennesima volta : nulla è solo nero o solo bianco, una scoperta piccolissima per l’umanità nell’insieme ma importante per ciascuno di noi...


“Priznajmo na kraju da nam je dosta tartara od tunjevine. Gde god se okrenes on je tamo. Kao Alba Parietti. Dojadi i bogu i ljudima tartar od tunjevine. Nisam vise malo dete. Preziveo sam period kada su se jele pennette sa vodkom, period kada nije postojalo drugo nego farfalle sa lososom, izadjoh nekako iz vrtloga kada je pizza bila samo sa cherry paradajzom, oslobodih se nekako narkomanske zavisnosti od brancina u ljusci od morske soli..!” Tony Pagoda u knjizi “Svi imaju pravo” (Paolo Sorrentino)
Prepoznajem sebe u gore navedenim recima i usudjujem se da dodam sorbet od limuna...i od toga se nije moglo pobeci, meni su ga cak ugurali u svadbeni rucak..! A posto u zivotu uvek moze da bude gore od onoga kroz sta smo vec prosli, pre izvesnog vremena (ima bogami tome podosta vec godina) je gastronomija zavrsila u misolovci “revizitacije” jela (sto nije tako strasno) i njihovoj “dekompoziciji” (e to je vec ozbiljna boljka). Da bude jasno, ja nemam nista protiv toga da se recept promeni, adaptira ukusu, da se doda neki sastojak ili izbaci...da se receptu da neki nas licni pecat...bitno je samo da je krajnji rezultat nesto sto odgovara zadatoj temi i, sto je najvaznije,   ukusno je na novi nacin...! Ja sam jedino krvni neprijatelj gastronomskog sunda...prosto receno – ne trpim svinjarije..!
Sa druge strane...nikad ne reci nikad ! Preterana krutost je siguran nacin da cemo se naci u situaciji kada necemo ni primetiti da smo prihvatili stvari koje nikada ne bi smo prihvatili..! Kada je moja cerka bila  mala govorila sam da se ona nece sa Barbikama igrati nikako i da Barbike u nasu kucu mogu da udju samo preko mene mrtve...!! Igrala se sa njima do besvesti i eno je sada uci grcki i latinski i nista joj ne fali..Do pre 10 godina sam ponavljala kao pokvarena ploca da ja one grozne, nikakve sandale Birkenstokk necu na noge obuti nikada, cak i nos da mi otpadne sto, kada malo bolje razmislim, ne bi bila velika steta..kada bi mi obecali da ce umesto mog nosa da mi israste neki mali, prcasti...francuski...tajno sam otisla da ih probam i videla da su ludacki udobne i sada ih nosim (doduse samo po kuci...sa stampanim cvecem)...Facebook..? Nikada...! E onda sam polako, polako..ne bih li samoj sebi dokazala da mogu da budem superiornija od predrasuda koje sam samoj sebi postavila, pocela da razmisljam kako bih mogla da “revizitiram” neki tradicionalni recept...tako je nastao ovaj quiche, inspirisan jednim od najklasicnijih predjela italijanske kuhinje...Prsut i dinja (prosciutto e melone)...svima se jako dopalo a ja sam po ne znam koji put otkrila Ameriku: nista u zivotu nije samo belo ni samo crno...otkrice koje ne utice toliko na buducnost  covecanstva ali je vazno za svakoga od nas...

(Verzija na srpskom je ovaj put skroz dole...)


Per la pasta brisée :

300 g di farina
150 g di burro
70 ml di acqua fredda
sale

Impastare la farina con il burro freddo tagliato a dadini e il sale, aggiungere gradualmente l’acqua. Appiattire, avvolgere in un foglio di pellicola trasparente e lasciar riposare nel frigorifero per almeno 3o minuti. Se non ci tenete particolarmente a preparare la pasta brisée a mano (anche se non è una cosa complicata) e se avete un’impastatrice tipo Kenwood o Kitchen Aid...delegate a loro questa parte del lavoro (dopo tutto, l'avrete pagata una barca di soldi..!)



3 cipollotti
100 g di speck tagliato finemente
½ meloncino (io uso quello arancione...francesino o retato)
100 g di brie o camembert
1 cucchiaio di nocciole tostate tagliate grossolanamente
3 uova
100 ml di crema di latte
sale (poco) e pepe (tanto)
olio extravergine d’oliva
Lavare i cipollotti, affettarli (insieme alla parte verde) e farli stufare per qualche minuto in un tegame con un filo d’olio.


Sbucciare il melone (certo, questa è un'indicazione importantissima), tagliarlo a fette e poi a dadini di 1,5 cm (più o meno, ovviamente).



Tagliare il prosciutto a striscioline.




Mescolare i cipollotti con il melone e il prosciutto, aggiungere le nocciole, incorporare la crema di latte, le uova e infine il brie tagliato a cubetti. Salate con molta parsimonia perché il prosciutto è già salato ma pepate abbondantemente.


Stendere la pasta brisée su un foglio di carta da forno trasferire tutto  nella teglia tonda da 28 cm. Versarvi il composto che avete preparato, livellare bene e creare il bordino con la pasta.

Cuocere per 35 – 40 minuti nel forno precedentemente riscaldato a 200°. Lasciare riposare almeno mezz’ora o qualcosa in più prima di servire.


Za testo :

300 gr brasna
150 gr putera
70 ml hladne vode
so

Umesite brasno sa hladnim puterom iseckanim na kockice i posolite. Postepeno dodajte hladnu vodu dok ne umesite testo. Napravite od njega kotur, uvijte ga u prijanjajucu foliju i ostavite u frizideru najmanje 30 minuta. Ukoliko vam nije speciijalno stalo da bas to “rucno” radite (premda nije uopste komplikovano) i ukoliko imate neki robot tipa Kenwood il Kitchen Aid...prepustite to njima...uostalom toliko ste ga platili da moze nesto i umesto vas da uradi.!



3 struka mladog luka
100 gr prsuta (jako tanko secenog)
½ dinje (ja koristim one narandzaste)
100 gr sira brie ili camembert
1 kasika krupno secenih prethodno prepecenih lesnika
3 jaja
100 ml sveze pavlake
so (jako malo) I biber (podosta)
maslinovo ulje

 Oprati mladi luk, iseckati ga (zajedno sa zelenim delom) i prodinstati ga nekoliko minuta na malo maslinovog ulja.


Ocistiti dinju od kore (e ovo je jako neophodno sto sam naglasila..!) i iseckati je na kockice 1,5 cm (manje vise, naravno).



Iseci prsutu na rezance.




Pomesati izdinstani luk sa seckanom dinjom i prsutom, dodati seckane lesnike, umesati slatku pavlaku, jaja i na kraju brie iseckan na kockice. Posoliti jako malo jer je prsut sigurno slan ali pobiberiti dosta.

Razvuci testo oklagijom preko lista hartije za pecenje i spustiti na okruglu tepsiju 28 cm siroku. Sipajte masu u testo, poravnajte i udesite lepo rub. 

Pecite 35 – 40 minuta u rerni koja je prethodno bila zagrejana na 200°. Ostavite da se odmori bar pola sata ako ne i malo vise pre nego sto cete sluziti.

29 commenti:

  1. Avrai scoperto anche l'acqua calda, ma con un sapore davvero molto buono e particolare! Brava! Questa la ripeto sicuro :-) Marina, per i piatti scrivi alla Fabbrica della ceramica (la mail la trovi sul loro sito), vedrai che saranno felici di spedirti una campionatura, del resto il tuo blog è così bello!
    Un abbraccio e alla prossima, io andrò qualche giorno in vacanza ;-)

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    1. Grazie Rosalba!
      le persone sono come i bambini quando mangiano...amano le sorprese, e nessuno si aspetta di trovare il prosciutto e melone dentro una quiche..
      Per i piatti come facio..? scrivo qualcosa tipo: buongiorno, mi mandate per cortesia i vostri piatti che sono così belli..? Lo sono davvero...
      Buona vacanza...! Dove vai?
      Un abbraccio, alla prossima !

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  2. Meni se nikada ne dopada kako izgleda testo za tart tj. kis... Ovo mi izgleda jako fino! Zapravo bitno je ovako lepio podesiti rub! Batalicu one reckave kalupe i pravicu ovako!

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    1. Jel' ti se ne dopada testo kao testo ili kada od njega napravis rub..? I oni reckavi su ok...kada njih korsistim onda napunim do vrha a visak testa "odsecem" oklagijom...na taj nacin lepo izgleda kada se ispece...

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  3. Ma questa torta salata è geniale!!! adoro prosciutto e melone e d'estate lo preparo spessissimo. Ma non avevo mai pensato a farci una torta salata

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    1. Grazie Elenuccia,
      è davvero sfiziosa...importante è non lasciarla sciapa...Comunque, io la faccio anche con i fichi frechi e il prosciutto...mettendo il gorgonzola..
      Un saluto, a presto !

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  4. Jedini problem koji imam sa kiševima kada radim bez recepta je da ne mogu da podesim uvek visinu ruba i količinu fila. Da znaš da su ove klasične dinje kakve su se nekada samo prodavale kod nas nestale bez traga i glasa. Šalim se, ali stvarno skoro da ih nema. na zemunskoj pijaci ih nisam imala. Samo ananas dinje.
    Kiš ti je super, iako bi kod mene kombinacija dinje i pršute nestala pre nego što bi dotakla dno bilo kakvog tarta.
    Ove papuče kod nas radi Grubina i znam da su super udobne, samo što ja volim da su kožne ispod, da mogu da ih prebrišem kada štrapaciram po ovom prašnjavom gradu. menjamo se, da, svi se menjamo i to ti je čar života. Otvoreni um za sve, tj. sve u svoje vreme. Meni su najbolji oni porodični recepti koje niko neće da promeni ni za gram iako nisu dobri. To ne kapiram, tj. kad se drže sastojaka koji su se tada iz određenog razloga koristili (jer nije bilo drugih) i sve drugo je skaradno. Sve se može popraviti. Kad je nešto perfektno onda svaka popravka vodi gorem jelu i to se jasno oseti i onda se lepo vratiš na original.

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    1. Sto se tice kolicine fila u odnosu na visinu ruba...ili koristim one okrugle plehove koje imaju talasastu ivicu i sa njima je lako...uvek ostavim visak testa, onda napunim do vrha i oklagijom opsecem tako da nema nikakvog ruba ali lepo izgleda jer kada izvadis iz tepsije sve je lepo ondulirano...ili, kao u ovom slucaju, koristim tepsiju koja je ima precnik 28 cm ali je nesto visa...i tada isto ostavim visak testa, napunim i onda makazama isecem testo ali ostavim jedno 2 cm viska, koliko je dovoljno da se napravi ovakav rubic...
      Hvala ti Jelena...znaci ipak je tacno da nema vise tih narandzastih dinja..mama to stalno ponavlja a joj ne verujem...pokusaj sa tom ananas dinjom...ako ne, jako je fino i sa svezim smokvama...iseces ih onako svaku na cetvrtine pa na pola...jako je fino, pravila sam pre nekoliko dana...
      Naravno da godinama postajemo sve mudriji...ja postajem kao mudrac sa vrha planine posto cu uskoro do okrugle cifre...!!
      da, da...ti recepti gde ima milion nepotrebnih operacija i svi ih ponavljaju a znaju da moze i bez njih..valjda daje sigurnost..!

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    2. Sad vidim šta je moj problem. Ja obično ispečen prvo malo testo pa tek onda sipam fil pa onda fil ne bude uvek do ruba. I moja mama voli stare dinje, ja ove anana, i evo danas na pijaci nema više klasičnih dinja. Kao da su propale u zemlju.

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  5. Izvin'te što upadam :)
    Jelena, testo uvek možeš da digneš uz ivice i neka ga tako neurednog, dok ne sipaš fil. Kad sipaš fil, onda ili odsečeš višak ili ovako zavrneš ivice. Ja uvek sečem, pa mi ovo izgleda simpatično i drugačije, jer dobije ove borice od papira.

    Marina, iako nisam probala dinja+pršuta kombinaciju, tačno znam da bi mi se dopalo, za ostale ne garantujem. Nešto gledam, da li je ovo što je najviše pocrnelo spolja luk? Znam da on brže gori tj. karameliše se, pa se mislim, kad bi luk došao direkt na testo, a onda preko njega ostala družina seckanog, pa onda polako da se prelije jajima i pavlakom, možda ne bi isplivao gore. Ako probam, probaću tako.

    Inače, svakodnevno nalazim u sebi (i drugima) primere za onu priču s početka... I valjda je i dobro da je tako, zamisli da se niko nikada ni mrvicu ne promeni, kako bi bilo smorno.

    Receptima ja prilazim s pažnjom, što ne znači da ću žmurećki sve slediti, ako mi je nešto nelogično. Onda moram ili da probam da proverim, ili odmah po svome da uradim, ako nemam vremena da ponavljam jedno isto više puta. Ne nalazim da time činim neki greh, čak i kad je neki klasik u pitanju, naprosto, sa svima mogu i ne moram, sa sobom MORAM da živim koliko toliko u skladu, tj. ne mogu da ignorišem savete koji stižu iznutra, kao rezultat instikta ili neke moje logike. Makar se kasnije ispostavilo da su bili pogrešni. Svoje greške sama plaćam, i to je moje pravo. Tako to funkcioniše. I ne samo po pitanju klope :)

    Pozdrav!

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    1. Ma imas apsolutno pravo kada tako nesto kazes...uostalom, samo isprobavanjem se dolazi do neceeg novog koje ne mora uvek da bude savrseno, ali ako ne probas neces nikada moci da budes siguran da li nesto moze, ne moze vredi ili slicno...ali i to je stvar karaktera, kao i sve u zivotu...pa i u kuhinji...radi se i o cisto intelektualnoj radoznalosti. Naravno, menjati neke kodifikovane recepte sebi moze da priusti samo neko ko o kuvanje zna malo vise nego prosecan covek jer moras da si u stanju da predvidis sta sve moze da se dogodi...
      Da, ono malo vise tamno je luk a tu i tamo proviri i prsut...treba samo da se vodi racuna da ne pregori ali kada je ovako malo potamnelo meni se i dopada...mozes da probas da uradis i onako kao sto kazes ti...da slazes red ovoga pa red onoga i onda da zalijes pavlakom i jajima...licno mi se vise dopada kada je sve smuvano ali to je samo stvar ukusa...
      p.s. radim na "onoj stvari"
      Pozdrav

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    2. Majo, kao što napisa gore ja za Quiche Lorraine uvek ispečem malo tetso pa onda sipam fil pa zbog toga imam tačnu meru za fil da rub ne štrči.

      U kišu meni uvek slanina ispliva malo i onako lebdi usred fila i to je jednostavno tako iako je stavi na dno, a kad sam radila sa prazilukom on nije isplivao kad sam ga stavila preko slanine pa onda prelila tečnom smesom.

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  6. Zaboravih nesto...Jelena, a kakve su te Birkenstokk koje nemaju dole kozu? pa sta onda imaju? Mislim, po cemu gazis..?

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  7. Mislim da one imaju nešto nalik pluti a preko je velur koža dole te koje liče na Birkenstokk. Ta koža se teže čisti. Moje japanke su dole od sjajne kožne pa mogu da ih prebrišem lepo i čak operem.

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  8. I ja sam puna tih izjava: `Nikad necu!`. :) Eto, i sad tvrdim da ako budem imala cerku, ona nece nositi rozu boju. :) Videcemo sta ce biti od toga... :)
    Moj dragi ne jede meso, a tako bih ovo probala... Prosle godine smo susili ribu, pa bih mogla sa njom umesto prsute. Mada, nije to to...
    Mnogo volim tvoj blog! :)

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    1. Da, da...devojcice u roze obucene...! Mada moram da priznam da moju cerku u roze nisam oblacila jer ja ne volim roze boju onako u globalu...tu i tamo neku roze majicicu ili secam se kupaci kostim...ali onako od glave do pete nisam..!
      Pa ovo je zaista scoop..! Srbin koji ne jede meso...raritet...! Ali to ne znaci da ti ne mozes da napravis za tebe,, a on moze i da gleda...Nekako ne mogu da zamislim susenu ribu sa dinjom, ali mozes da probas sa mladim lukom i svezim smokvama...uz neki malo jaci sir i dosta bibera...
      Hvala ti puno...i ja volim ovo blog-druzenje, upoznaju se fine dame...razmene se misljenja...i ti medj' njima..!

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  9. Marina, nikako da nađem mail na tvojoj stranici da te kontakiram. Molim te kad budeš imala vremena na
    jcotric@gmail.com pošalji mail da vidim kad dolaziš u Bgd, koliko ostaješ i da li možemo da uklopimo druženje food blogera u to vreme.

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    1. Pa ti si jedno veliko srce..!!!! Vidim da je taj mail zakukuljen da zakukuljeniji ne moze biti...uz desnu ivicu kada prodjes misem otvaraju ti se one male kockice: prva je ona sa mojom slikom i kada tu otvoris i kliknes na moje ime izadje ceo profil i mail je tamo...mozda je ipak bolje da ga stavim i na neko vidljivije mesto..!
      U svakom slucaju evo odmah ti saljem mail...
      Hvala

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  10. L'incipit del tuo post mi ha fatto morire, perché io adoro Tony Pagoda e quelle parole sono assolutamente fantastiche! Perfette come questa quiche così originale e diversa che mi fa immediatamente venire voglia di provarla. LE tue foto sono così belle da guardare che attivano subito la mia salivazione. Un grande abbraccio e complimenti! Pat

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    1. ma come si fa a non riconoscersi nelle sue parole...?!! Abbiamo vissuto gli anni di assoluta follia...continua anche adesso...pare che senza il pepe verde non si possa far nulla...e neanche senza cipolla rossa di Tropea...! Comincia a romperci le scatole anche il tortino di cioccolato dal cuore morbido...
      Sai che ti ho pensato ieri...? Ho visto un film francese semplicemente delizioso, si chiama "una cena fra amici"..Te lo consiglio !
      Grazie Patty, un abbraccio anche a te.!
      Marina

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  11. Ti sei dimenticata della bresaola con rucola e scaglie di parmigiano e del panettone con la crema al prosecco! Dei veri tormentoni!!!
    Ma in questo caso la tua rivisitazione sembra molto molto gustosa!!!!

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    1. Porca paletta..mi sfuggì la bresaola..! E vogliamo parlare della crema al mascarpone insieme al pandoro..? Fino al giorno di Pasquetta rimaneva sullo stomaco....!!!
      Grazie..si può fare anche con i fichi freschi e gorgonzola...non è male..

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  12. Prekrasan quiche :) i jako zanimiva kombinacija. Jedemo pršut i melonu skupa ali nikad još u kišu :).I ja imam isti problem kao Jelena....to znači, da ti ovaj rub zavihaš navznoter (ne znam kako se kaže, okreneš izpod..)?

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    1. Hvala, hvala...probaj, jako je ukusno i uopste nije preterano slatko...svi se toga plase...
      Ma rub je teze objasniti nego napraviti...Onoliko testa koliko ostavim viska...znaci nivo fila je jedno 2 cm ispod...ja ga prosto urolam prema unutrasnjosti i prema filu...kao slamcicu...na taj nacin bude ovako kao kobasicica...
      nadam se da sam uspela nekako da ti objasnim...
      Pozdrav

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    2. danas pravim jedan quiche za kucu i slikacu kako pravim rub pa cu odmah da stavim na blog...to be continued...

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  13. Pršut i dinju baš volim i uvijek ih svježe pojedem, posebno ili zajedno :) . Smjestiti ih u quiche nije mi do sada palo na pamet, ali ovo mi predobro izgleda i moram priznati da su me od svih sastojaka posebno zaintrigirali lješnjaci u cijeloj kombinaciji. Tijesto mi izgleda posebno dobro !
    A što se tiče "nikada neću", mislila sam i ja da štošta nikada neću što na kraju ispadne da baš hoću :)

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    1. Lesnik naravno moze i da se preskoci, ali ja volim kada se pod zubima oseca da nesto ima da se zagrize...

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  14. Muy rica está estupenda saludos desde el sur de Chile,abrazos y abrazos.

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    1. Grazie Rosita...spero che tu riesca a farla anche in Chile...
      Ciao, a presto!

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