giovedì 12 luglio 2012

Melanzane ripiene....punjeni plavi patlidzan...




Ormai anche i piccioni sanno che vivo in Italia da 22 anni ma non so se gli stessi piccioni sanno che in 22 anni non avevo mai fatto le melanzane ripiene...! Adoro cucinare e sono sempre curiosa di provare le ricette nuove...imparare qualcosa...cambiare...ma quando si tratta di ricette che provengono dalle cucine delle varie mamme dove ogni mamma ci mette il proprio affetto, il proprio cuore, la propria attenzione e ogni ricetta diventa un codice... allora sì, mi blocco..! Quando la differenza fanno la consistenza del ripieno, il profumo del basilico, la morbidezza del pane, il sapore del formaggio, la corposità del sugo di pomodoro...il giardino dove si mangia....l’aria che si respira...

l’atmosfera che si sente dentro...la compagnia...il sole...allora tutto diventa più complicato...più personale...e io che sono una sentimentale incorreggibile, ho paura di non poter mai essere all’altezza tale da trasmettere le stesse emozioni (parlo delle melanzane ripiene, of course)..! E visto che riflettere sulle cose fa sempre bene e porta sempre a una soluzione, ho deciso di diventare grande e di prendere le melanzane ripiene di petto...come sempre, nella vita bisogna far tesoro delle esperienze degli altri ma si cresce soltanto quando si capisce che anche noi abbiamo tanto da dare...

p.s. nella versione più o meno originale il ripieno dovrebbe risultare più compatto e asciutto mettendo un pò più di carne e sopratutto di pane.Come formaggio va messa la provola, piccante o meno, dipende dal gusto (e dalla disponibilità del frigorifero), il pecorino è d'obbligo come del resto anche l'aggiunta di qualche cucchiaio di sugo di pomodoro. La carne può anche non esserci oppure, al posto della carne si può mettere un pò di tonno in scatola.

I vrapci znaju da u Italiji zivim vec 22 godine ali nisam sigurna da li isti vrapci znaju da nikada do sada nisam pravila punjeni plavi patlidzan...! Uzivam u kuvanju i sa puno radoznalosti prihvatam nove recepte...uvek se nesto novo nauci...jednostavno se nesto promeni...Ali, kada se radi o receptima u kojima svaka mama, baka ili tetka dodaju nesto od sopstvene naklonosti, ljubavi i srca onda ti recepti postanu nedostizni a ja se tada ukopam...! Kada razliku cine konzistencija nekog fila, miris bosiljka, mekoca hleba, ukus sira, tekstura sosa od paradajza...basta gde se jede...povetarac koga osecamo u kosi...atmosfera koju nosimo u dusi bas u tom trenutku...drustvo..sunce...onda sve postane mnogo komplikovanije, teze za interpretaciju...sve je nekako suvise licno, subjektivno...a nepopravljivi sentimentalac kao sto sam ja se plasi da nece nikada biti na visini i nikada u stanju da prenese iste emocije (naravno, govorim o punjenom patlidzanu...)...! Moram sada da citiram moju mamu koja kaze da je razmisljanje o bilo cemu uvek korisno i da nas uvek dovede do nekog resenja...resila sam da sa punjenim patlidzanom krenem grlom u jagode : u zivotu treba uciti od drugih i koristiti tudja iskustva ali odraste se samo onda kada postanemo svesni da i mi imamo puno toga da damo drugima...

p.s. u manje ili vise originalnoj verziji fil bi trebalo da je jos kompaktniji i suvlji, znaci tebalo bi staviti malo vise mesa i posebno hleba. Sto se sira tice, robiola je sir sa severa Italije i sa receptom naravno nema nikakve veze. Obicno se stavlja jedna vrste kackavalja koji se pravi svuda na jugu Italije...zove se zajednickim imenom provola...pravi se od  kravljeg mleka (ranije se na jugu pravila od mleka bufale) i oblikom lici na mocarelu a konzistencija je recimo kao trapist ili emental...ovciji sir je obavezan kao i nekoliko kasika sosa od paradajza. Meso moze i da se izostavi ili cak da se umesto njega stavi malo tunjevine iz konzerve.
 
7 melanzane piccole
(queste erano 10-12 cm lunghe)
200 g di carne macinata
 (io ho usato maiale e vitellone)
1 fetta di pane
100 g di robiola
1 spicchio d’aglio
origano, sale
pecorino grattugiato
1 bel pomodoro fresco
pangrattato
olio extravergine d’oliva

 
7 malih plavih patlidzana
 (ovi su bili 10 – 12 cm dugacki, ne vise)
200 gr mlevenog mesa 
(ovo je bilo mesano junetina i svinjsko)
1 kriska hleba 
(sve, sve samo ne neki mlecni hleb)
100 gr sira robbiola 
(to je mlad kremasti sir, kao sto je francuski Boursin ali konzistencija je kao sremski sir)
1 cen belog luka
origano, so
rendani ovcji sir
1 veliki, zreo paradajz
prezle
maslinovo ulje



Lavare le melanzane, spuntarle e tagliarle in due nel senso di lunghezza. Lessarle nell’acqua salata e scolarle bene nello scolapasta.  Con molta attenzione togliere la polpa delle melanzane con un cucchiaio e raccoglierla in una ciotolina. Conservare le “barchette” delle melanzane.


Oprati plavi patlidzan, iseci vrh sa peteljkom i preseci ih na pola po duzini. Skuvati ih u slanoj vodi i ostaviti da se ocede u cediljci. Pazljivo ih izdubiti kasikom i staviti "meso" u jednu ciniju. Sacuvati naravno "brodice" od patlidzana.



In una insalatiera mescolare la polpa delle melanzane, il pane sbriciolato con le mani (non serve bagnarlo perché assorbirà l'umido del ripieno), la cane tritata, il formaggio, qualche cucchiaio di pecorino, 1 spicchio d'aglio schiacciato, origano e il sale.



U jednoj ciniji pomesati patlidzan koji ste izdubili, hleb izmrvljen prstima (ne treba ga mociti u vodu jer ce pokupiti vlagu koja je u filu), mleveno meso, sir, nekoliko kasika ovcijeg sira, 1 cen belog luka, origano i so. 

Con questo composto riempire i gusci delle melanzane e disporli in una teglia da forno legermente unta d'olio. Tagliare il pomodoro  pezzetti e metterlo sulle melanzane, cospargere con il pangrattato e condire con un filo d'olio extra vergine d'oliva.



Napuniti patlidzane ovim filom i poredjati in u jednu vatrostalnu ciniju prethodno pomascenu uljem. Iseci paradajz na komadice i staviti ga preko patlidzana, posuti prezlama i zaciniti sve jos jednom  sa malo maslinovog ulja.

Cuocere nel forno precedentemente riscaldato a 180° per 40 - 45 minuti. Lasciar riposare almeno mezz'ora prima di servire. Moltissimi dicono che sono buone anche fredde...personalmente, con molto affetto e rispetto....consiglio di mangiarle tiepide.



Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180° 40 - 45 minuta. Ostaviti da "odlezi" najmanje pola sata. Mnogi kazu da je odlicno i hladno...licno mislim, uz mnogo ljubavi i postovanja...da ih  je najbolje jesti  mlake.

20 commenti:

  1. Recept je savršen i ovaj mini patlidžan mi je tako meden. Ja ga lično jako volim ali suprug ne tako da ga uglavnom jedem sama. Nemam naviku da ostavljam linkove ali nadam se da se nećeš ljutiti ako ti ostavim link na moj recept za patlidžan. Ovaj recept beležim.
    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/09/mamina-lepeza-od-patlidzana.html

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    1. Hvala ti Jelena..! I ja sam se zaljubila kada sam prvi put videla ove male patlidzane... secam se da je na Djermu jako tesko mogao da se pronadje patlidzan koji je laksi od 500 - 600 gr...! nije to neka specijalna sorta patlidzana nego se na jugu Italije punjeni patlidzan cesto pravi pa ga tamo beru i kada je mali...u Rimu ga jako retko nadjes na pijaci i kada ga neko na pijacu donese tako majusnog odmah moras da ga zgrabis jer sutradan nece biti...a dole na Jugu ih ima stalno...
      odmah sam snimila recept tvoje mame....bozanstveno izgleda i mogu samo da zamislim kako je ukusno...to cu jos koliko odmah da isprobam. U subotu smo pozvani na rostilj kod nekih prijatelja i da nisam vec rekla da cu da donesem tortu od breskvi ovo bih napravila...! Ruzno je da nosim dve stvari...to mi je kao da smatram da onaj tamo nista ne ume da napravi...
      p.s. uopste se ne ljutim sto si mi poslala ovaj link...na protiv, hvala ti !
      p.s.

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  2. Ciao Marina, che buone le melanzane ripiene, ma hai ragione! Meglio tiepide :)
    A presto!

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    1. Grazie Daniela...si, si...tiepide, ma anche calde...basta aspettare una mezz'oretta. Fredde non hanno nessun sapore secondo me...E poi, le cose che nascono calde - calde vanno anche mangiate...Ovviamente....de gustibus...
      Ciao..!!!

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  3. Ovo bih vec sutra mogla da napravim...ionako ne znam sta bih bas sa patlidzanom, osim standardnih jela... jako ga volim!

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    1. Ja isto obozavam plavi patlidzan...i nikada mi nije dosadno da ga jedem...cak i samo onako prepecen na tiganju i zacinjen belim lukom, ljutom papricicom, origanom, sircetom i maslinovim uljem...

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  4. Ciao Marina,
    mi sembra un piatto stupendo che proverò settimana prossima. Penso che sia buono anche freddo.

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  5. Ciao Fabiano,
    ti ringrazio molto, poi mi farai sapere..?
    Ma si...fredde o tiepide, è una questione di gusto e di abitudine...

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    1. Whoooow.....!! Bitno je da vidimo kako ce iz iste da izadju...

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    2. Bilo je odlicno! Na zalost nemam sliku kad su izasli, jer sam ih ostavila da se hlade i otisla od kuce, rekoh slikacu ih kad se vratim! Medjutim ja se vratim njih nema! Ostala polovina od jednog! Inace gadno si me namucila. Sve sam uredno kupila, samo su moji patlidzani gigantski tako da sam bukvalno kuvala samo jedan! I to kuvala, meni bas skuvajte patlidzan nista posebno nije znacilo jer sam prvi put kuvala patlidzane u vodi, pa je to bilo otezano, ali nekako sam uspela da se izborim sa njima. Uglavnom mozda zbog tog kuvanja (premalo), ostala im je poprilicno koncasta struktura, pa mi je jedino zao sto ih nisam pukla u bleder nakon cedjenja sa tim sirom. I jos nesto, iz nekog razloga u jednom momentu bilo je poprilicno soka u vatrostalnoj posudi prilikom pecenja, pa sam to u jednom momentu izbacila. Nisam sigurna zasto se to desilo, i iz toga razloga proveli su kod mene 50 minuta u rerni. Inace ukus je bio ekstra! Pravo letnje jelo, jako sam zadovoljna! A btw. mortadele mi se hlade u frizideru! :) Vec sam jednu uzela iz modle! SAVRSENO!

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    3. Sledeci put moras da udaris katanac na tepsiju...! Ali dobro, to ukazje da su ocekivanja i ukusi zadovoljeni...a to sto su zaboravili da i ti postojis, e..to ces morati nekako da ozakonis..!
      Elem, sto se tice tecnosti koja je izasla...mislim da se to desilo zato sto patlidzan nije bio potpuno skuvan a ti ga najverovatnije nisi potpuno izdubila pa je ostao sloj tog polu-zivog patlidzana koji je tokom pecenja u rerni vodu morao da izbaci...isto tako e moguce i da si ga potpuno skuvala a da ga nisi ostavila da se dovoljno ocedi od vode (on kada se kuva u vodi, napije se vode..)Pre mislim da ce biti ona prva varijanta u pitanju... MOze isto tako biti i da nisi dovoljno iscedila ono sto si izdubila pa je u filu bilo suvise tecnosti opet od patlidzana). U svakom slucaju bitno oje da si se snasla i da je bilo ukusno..! Drago mi je sto ti se dopalo...i minjnoncici isto tako...
      Pozdrav

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    4. Nisam ga dovoljno skuvala i izdubila! Definitivno! Mislim resilo se, i stavljam katanac na tepsiju!

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  7. divno, pravo letnje jelo.Obozavam punjene patlidzane. Moj cika na pijaci ima lepe azijske (to su oni svetlo ljubicast i beli ,dubacki i uski), koji nisu uopste gorki, mislim da ce biti odlicni u ovoj kombinaciji.

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    1. Ja mislim da sam u prethodnom zivotu bila plavi patlidzan...mora da negde jos imam negde sakrivenu peteljku na glavi...! Ma u kuhinji je jako bitno da svako od nas ima sopstvenog "ciku" koji donosi sastojke koji se nama dopadaju i koji nam trebaju...I ja na pijaci imam za svaku stvari odredjenog ciku...Ti prosarani belo ljubicasti su obicno manje gorki...mada meni cak ni gorcina ne smeta...

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  8. Zao mi je sto nemam finanu, ali evo fotke pre renrne!
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3951239653196&set=a.1180611909234.28630.1046279765&type=1&theater

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  9. Baš sam juče kupila lepe male patlidžane! Zvršili na grilu pa sa malo ulja, belog luka i prešuna! Odlični.
    A ovako još nisam pravila i mislim da bih bila oduševljena! Uzdišem za svim tim sirevima koje pominješ ješ a nema šanse da ih nadjem ovde :(

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    1. Patlidzan mi je, uz paradajz naravno, osnova ishrane do oktobra..! Onako na rostilju pa zacinjeni kao sto si ih ti zacinila (ja jos dodam i malo sirceta, ali malo) su fantaticni...Moram da priznam da italijani imaju bozanstvene sireve...razne...a najbolji su oni koji u stvari ne mogu ni da se transportuju. Sto zbog toga sto se jedu jako mladi, sto zbog toga sto im je proizvodnja jako mala...Mozda mozemo da organizujemo jedno gastronomsko putovanje po Italiji, u stilu : "Putevima sira i vina...."...ne bi bilo lose....!!

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  10. Ciao Marina, piacere di fare la conoscenza tua e del tuo bel blog. Ho visto che ci sono tante ricette buone e, cosa interessante per me, non tutte italiane : tu di dove sei? Questa versione delle melanzane ripiene mi piace molto, devono essere proprio belle gustose. Vado a sbirciare ancora un po' sul tuo blog ;-)
    Alla prossima

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  11. Ciao Rosalba, grazie per la visita, spero che ce ne saranno altre...Io sono nata a Belgrado, in Jugoslavia ma vivo a Roma. Le origini di questa ricetta sono calabresti ma io ho messo un'altro formaggio (quello che avevo nel frigorifero)..devo dire che no mi è dispiaciuta la modifica ! Anch'io vado a sbirciare un pò da te...
    A presto

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