domenica 8 luglio 2012

Insalata di cuscus con mozzarella di bufala...




La giornata di oggi è iniziata non male ma malissimo...! Quando capita che vi svegliate di domenica verso le 4 di mattina e poi non riuscite a riaddormentarvi è quasi matematico che la giornata non può che prendere una brutta piega. Infatti...alle 7.30 faceva già caldo come se fossero le 11....! Non ci vuole molto per litigare con il primo che capita...infatti, a me è capitato...per giunta con la persona meno indicata quindi ho cercato di non esplodere...ci sono quasi riuscita..!
Mi sono chiusa in cucina...ho messo il cd di Vinicio Capossela...la macchina fotografica e alle 14 era tutto passato...!
p.s. se doveste decidere di preparare questa insalata non è detto che per la buona riuscita del piatto sia necessario litigare con tutto il mondo...!

 
Dan je zapoceo ne lose nego katastrofalno...! Kada vam se desi da se u nedelju probudite u 4 ujutru i ne uspete ponovo da zaspite skoro je matematicki sigurno da nista dobro ne moze da se ocekuje. Tacno tako...u 7.30 je vec bilo vrucina kao da je 11....! Ne treba mnogo pa da se posvadjate sa prvim koji se zatekne u blizini....kao po scenariju do svadje je doslo...i opet po scenariju sa osobom najmanje pogodnom za svadju...covek se trudi da ne eksplodira...moram da priznam da sam skoro u tome i uspela (skoro...!)
Nije mi bilo druge nego da se zatvorim u kuhinju..na svu srecu Vinicio Capossela i njegov cd su vec bili u kuhinji...foto aparat sam zgrabila u letu i u 14.00 je sve vec bilo iza mene...!
p.s. ukoliko se resite da spremite ovu letnju salatu nije apsolutno neophodno da morate sa svima da se posvadjate da bi recept dobro ispao....!



250 g di cuscus precotto
2 peperoni arrostiti
1 spicchio d'aglio
2 melanzane di media grandezza
1 grande pomodoro maturo
1 cetriolo
3 mozzarelle di bufala da 100 g ciascuna
olive verdi siciliane o pugliesi
origano, basilico
 1 cucchiaio di pesto di olive del post precedente
olio extra verginie d’oliva
Sale

250 gr kuskusa
2 povelike paprike pecene kao za ajvar
1 cen belog luka
2 plava patlidzana srednje velicine
1 veliki i zreo paradajz
1 krastavac
3 mozzarelle od 100 gr 
(ako ima onda "di bufala"...bitno je da me niko ne pita kako se ta zivotinja zove na srpskom...)
zelene maslinke sa Sicilije ili iz Puglie ili neke fine grcke (ili bilo kakve, bitnoje da su dobre)
origano, svezi bosiljak
1 kasika pesta od maslinki iz prethodnog posta
maslinovo ulje
so



Arrostire i peperoni (io lo faccio sulla piastra di ghisa...), metterli in una busta di carta e lasciarli raffreddare...così metterete pochissimo tempo per spellarli (se siete appena tornate dall'estetista che vi ha messo lo smalto rosso...beh, in quel caso chiedete a qualcuno di farlo al posto vostro..!). Risolto il problema del manicure...sfaldate i peperoni e condirli in una ciotola con uno spicchio d'aglio schiacciato, il sale, l'olio extravergine d'oliva e il basilico spezzetato con le mani.

Ispecite paprike kao za ajvar (ja to radim na ploci od gize..), stavite ih u jednu papirnu kesu i ostavite da se ohlade...na taj nacin se oljuste bez ikakvih problema (ukoliko ste se upravo vratili od kozmeticarke koja vam je namazala crveni lak za nokte....u tom slucaju savetujem da ovaj deo posla uradi neko umesto vas...!). Posto ste spasile manikir...rascepkajte paprike na slajfne i zacinite ih u jednoj ciniji sa jednim cenom izgnjecenog belog luka, solju, maslinovim uljem i bosiljkom iscepkanim rukama.


Tagliare le melanzane a rondelle e cuocerle in una padella antiaderente con un filino d'olio (io ci metto veramente un filino..).

Iseci patlidzan na koturove i ispeci ga na teflonskom tiganju koji je minimalno prepazan uljem.

Preparare il cuscus seguendo le istruzioni scritte sulla confezione. 

Pripremiti kuskus prema uputstvu na kuStiji.


Sbucciare il cetriolo, tagliarlo prima a rondelle e poi a dadini (insomma....fate come vi pare, basta tagliare a dadini)

Oljustiti krastavac i iseci ga prvo na kolutove a onda na kockice (sve u svemu...nije vazno kako, bitno je da se isecka na kockice)


Tagliare i pomodoro a dadini...il pomodoro che ho utilizzato io era buonissimo, di una qualità locale...sodo ma non con la buccia dura e spessa...insomma, non l'ho neanche spellato.

Iseci paradajz na kockice...paradajz koji sam koristila je bio bozanstven...neka lokalna sorta, potpuno zreo a cvrst...a ljuska tanka tako da je nisam ni skidala.


Affettate la mozzarella...

Isecite mocarelu na kriske...


Adesso avete tremato...è vero? In una ricetta così semplice e "democratica" vedrai che Marina sarà capace di dire di snocciolare le olive ecc....? Nooooooooooo...è solo per bellezza....

Sada ste se vec uplasili...jel' tako? U ovako jednostavnom i "demokratskom" receptu nije da ce Marina da kaze da maslinke treba da se ciste od koscica itd...? Neeeeeeeeee...ove su ovde samo iz estetskih razloga...


Al cuscus che si è ormai raffreddato aggiungere i dadini di pomodoro e di cetriolo, una parte di melanzane tagliate a pezzetti, 1 cucchiaio di pesto di olive, sale e origano.

Pomesajte zajedno kuskus koji se vec ohladio sa kockicama paradajza i krastavca, jednim delom patlidzana iseckanog takodje na kockice i 1 kasikom pesta od maslinki. Dodajte origano i soli po ukusu.


Mettere al centro di ogni piatto un cerchio da 8 cm e riempitelo di cuscus. Pressate bene con il dorso di un cucchiaio. Disporre le melanzane, la mozzarella e i peperoni a vostro piacimento. Sfilare il cerchio con attenzione. Condire con un filo d'olio.

Staviti na sredinu tanjira obruc od 8 cm i i napunite ga kuskusom. Istapkajte dobro kasikom da bude kompaktno da bi obruc mogao da se skine bez problema. Ukoliko nemate obruc mozete da napunite cinijice za sladoled manje-vise istih dimenzija... Okolo rasporedite kriske plavog patlidzana, mozzarelle i paprike. Pazljivo skinite obruc. Ukoliko ste koristili cinijice za sladoled mozda je pametno obloziti ih prethodno prijanjajucom folijom ... Zacinite sa jos par kapi ulja.



7 commenti:

  1. Salata je odlicna! I meni se desavaju takvi dani i to cesto po vrucinama. Uh, sto mrzim kad se probudim u sred noci sva lepljiva od znoja...

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    1. Hvala Miki...! Ma kada je ovakva vrucina svi su naroguseni...nije ni cudo...!Nadam se da ce nocas biti bolje...

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  2. Nesto razmisljam, juce sam uradila manikir, a imam pindzur u frizideru, samo kus kus i mocarela! Da, ali gde da kupim mocarelu u bgd? E, Marina draga, ne znas sta mi radis! A da ti se pohvalim, pravila sam sama mocarelu u nadi da cu dobiti nesto slicno onome sto vi tamo imate. Razmisljam i bivolice da uvezem i drzim jednu na terasi :)
    Ovo mora da je super!

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  3. Sa manikirom je pravi momenat..ne smes to da propustis...! Znam da u Beogradu bas ne moze da se nadje dobra mozzarella ali umesto nje moze da se stavi neki dobri mladi sir...
    Draga Bjanka, ako je tvoja terasa dovoljno velika za bivolice onda sina pravom puti...!!!
    jeste, jako je fino...sveze i prijatno za vrucinu...

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    1. Naravno da nije! Jednoj treba 7 m2 zatvorenog prostora plus 40 za trčanje i blizina neke tekuće vode (reke ili rukavca), dakle otpada! :) Da, ne podnose hladnoću, znači ovde kad dođe zima bi umrla! Mladi sir! To može!

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  4. Tu i tamo spremim kuskus u nekoj varijanti, iako mojima nikada nije baš previše sjeo. Ovo mi izgleda savršena ljetna kombinacija.

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    1. Kuskus je nesto tako neutralno da ne mogu da zamislim da nekome ne moze da se dopadne...ja ga cesto spremam, narocito leti jer je svez kada u njegastavis seckano zivo povrce...ja neki put stavim i seckane parcice limuna...to da specijalni smek...A zimi ga cesto stavim kao prilog nekom mesu u saftu...umesto hleba...

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