venerdì 4 maggio 2012

Loptice od pasulja





250 g pasulja (vec skuvanog)
3 kasike rendanog parmezana ili ovcijeg sira
50 g mlevenih oraha 
1 kasika curry-ja (ili vise, po ukusu)
so (po ukusu)
mleveni orasi ili pistaci za ukras
Dobro ocediti pasulj od vode i izmiksovati ga zajedno sa svim ostalim sastojcima. Ja obicno koristim pimer...Masa koja se dobije ne treba da bude mekana nego toliko kompaktna da bi od nje, vlaznim rukama, mogle da se prave loptice velicine veceg klikera (u moje vreme su se decaci igrali klikerima, nadam se da je nesto od toga ostalo i mladjim generacijama). Ukoliko je nepohodno, dodati malo prezli...Pozeljno je da masa odstoji malo u frizideru. 
Kuglice se uvaljuju u mlevene orahe ili pistace...ili badem, lesnik...
Divno izgledaju i zgodne su kao "grickalice" uz aperitiv.

P.S. Mozda ce nekome pasti na pamet da bi divno izgledale uvaljane u mak...provereno lepo izgledaju ali je nezamislivo smesno kako izgledaju zubi vasih gostiju posle prve pojedene loptice...! Ne savetujem nikako...isto tako bi trebalo izbeci uvaljivanje u alevu papriku, iz drugih razloga, naravno...

12 commenti:

  1. Marina, dobrodošla medju ex-yu blogere!

    Odlično mi zvuče ove loptice od pasulja! Ovde sam viđala i probala neke verzije na bazi sira, koje su odlične, ali pasulja se ne bih setila. A 100% prolazi i u Srbiji, ja ne poznajem nikoga ko ne voli prebranac ili čorabst pasulj.

    Pamitm ovo, i prvom prilikom kad budem spremala neko "gric" posluženje, biće probano :)

    Veliki pozdrav,
    Maja

    RispondiElimina
  2. Hvala, hvala...u dobrom drustvu je sve lakse i lepse..!
    Ove loptice uvek imaju dobru prodju a po meni imaju jos nesto sto nije za zanemariti...jako su jeftine, od ove mere izadje negde 35-40...!
    Pozdrav iz Rima,
    Marina

    RispondiElimina
  3. Evo ja napravila. Mislim, smesu, sad se malo hladi u frižideru pa ću posle da pravim loptice (probaću zapravo da napravim pasuljčiće :)

    Kao što sam i pretpostavila ovo je jako fino. Kari je vodeći začin, što možda nije za jugoviće najuobičajeniji ukus, te sam ja dodala i sasvim malo ljute aleve, i 20-ak grama sitno sitno seckane čajne kobaje, tek tek da ima i taj šmek na dim. E da, i koristila sam bademe, i za smesu, a i valjaću ih badem. Čini mi se da je badem suvlji od oraha, pa računala da ću s njim pre izbeći potrebu za prezlama.

    U svakom slučaju, ja ovo uvršćujem na spisak vrlo zgodnih i ukusnih zalogajčića za "švadski sto" posluženja.

    Pozdrav i hvala za praktičan i ekonomičan recept!
    Maja

    p.s.
    a vratiću se ja bar još jednom, da ti javim i kako je prošlo oblikovanje, i kakvi su utisci ostalih koji su (će) probati :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. ma ti si sjajna...! Svaka varijanta je po meni sjajna varijanta i cini mi se da je ova "new belgrade" dosta dobra...u svakom slucaju vezana za teritoriju...ono sto Francuzi kaze "terroir" a Italijani "legato al territorio"...
      Cini mi se da sam i ja jednom pravila sa bademom...prezla je poslednja plaza naravno...kada nemas bas nista...!
      bas me interesuje kako je proslo...
      p.s. vratih se sa jucerasnjeg trekinga...da sam bila na Adi bilo bi u svakom slucaju manje naporno...

      Elimina
  4. Ubićeš me, jer sam, u želji da neutrališem onaj kari, napravila još jednu dozu (i sa drugim pasuljem, i sa drugim sirom, šta sam našla u radnji tada), pa tu još dodala malo suvih šljiva, pa sve smešala sa onom prvom smesom :) I neeeeešto mi tu nije baš-baš ispalo u krajnjem zbiru, ali vidiš i koliko sam se udaljila od recepta, pa i nije čudno. Elem, izvinjenje što se nisam držala recepta bar za taj prvi put, pa onda da prekrajam po svom.

    Al' zato sam ih oblikovala u pasuljčiće, vrlo simpatično izgledaju, poslaću ti sliku večeras od kuće.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ma gde da krvavim ruke po ovoj vrucini...!!
      Ne znam zasto si uobrazila da curry ne ide...on bas super ide sa pasuljem, pasulj je dosta neutralan pa ga curry nekako podigne i sve zajedno daje dobar utisak. Ni ja ne mogu da zamislim sve to zajedno, mislim malo curry-ja...aleve paprike...kobasice...suvih sljiva...svaka od tih stvari je dosta jaka pa lako moze da neutralise onu prethodnu...
      Ma nema veze, eksperiment...! bas sam radoznala da vidim slike...!

      Elimina
    2. Pa izvini, šta da ti kažem, ja htela da popravim nešto što je meni delovalo kao smetnja, a očito da nisam baš uspela. Ispalo je bezveze, a od najbolje namere.
      Evo jedne, i još jedne slike.

      Elimina
    3. Ma daj bre Majo, nema razloga da se izvinjavas...zaista ti kazem...toliko je bila dobra namera..! Moram da priznam da im je jako simpatican oblik, sto jeste, jeste...!
      Ok...?
      Nadam se da ste se lepo provele i da ce uskoro da osvane neki post o druzenj na Adi... Na sledece se prijaljujem...

      Elimina
  5. Aaaaaa tu su te loptice od pasulja, sad sam ukapirala da ima postova i na srpskom, nego mi iPad ne scrolluje i ne radi bas kako treba sa ovim dinamickim prikazom bloga, pa sam morala da se selim na "veliki" kompjuter :)
    E, pa cao Marina, vidim ti si bila inspiracija za one pasuljcice sto smo jeli u nedelju. Kad budes dolazila u septembru, donesi malu kesicu karija za Maju! :) Nije ovde kari bas najbolji zacin koji ima u ponudi!

    RispondiElimina
  6. Ma nema problema...donosim curry kao vizit-kartu...!

    RispondiElimina
  7. Aaaaaa, ovo je nešto fantastično, sudeći po sastojcima!! Pravim ovaj vikend, ovo moram isprobati :)

    Lijep pozdrav iz Beča :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ovo je tako prosto da se napravi...uzasno jeftino, a svima se strasno dopada jer u pocetku ne znaju sta je...lici na nesto slatko a u stvari je slano...! Ljudi su kao deca, uvek moras da ih iznenadis...
      baci

      Elimina